Linkovi

Reakcije na novi prijedlog Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama (21/11/01) - 2001-11-22


Novim prijedlogom Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, manjina koja prelazi 6 posto ukupnog stanovništva automatski dobiva 9 zastupnika u Saboru.

Novim prijedlogom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, svaka manjina koja prelazi šest posto u ukupnom stanovništvu Hrvatske imala bi pravo na devet zastupnika u hrvatskom Saboru. Postojećim zakonom to pravo je mogla iskoristiti manjina koja prelazi 8 posto u ukupnom stanovništvu. Jedna od najbitnijih promjena u odnosu na postojeći zakon je i odredba po kojom bi na budućim izborima pripadnici nacionalnih manjina imali dva glasa - jedan za predstavnike nacionalnih manjina, i drugi za neku od nacionalnih stranaka. Sada Srbi, koji jedini imaju šanse da ostvare to pravo, imaju samo jednog zastupnika u Saboru, a rezultat popisa stanovništva još nije objavljen.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća ponuđeno rješenje komentira slijedećim riječima: "Mi mislimo da taj postotak koji je naveden, dakle tih šest posto, da o tome treba razgovarati i da ga treba uskladiti s točkom 9. iste namjere u kojoj se kaže da pripadnici srpske zajednice i drugih nacionalnih manjina imaju pravo na razmjenu zastupljenost. Dakle, bez navođenja postotka."

Zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom Saboru, Furio Radin, pak ocjenuje: "Bilo koji postotak je u stvari proizvodnja zato što on proizlazi od pretpostavke da sada Srba ima manje nego prije pa onda je to skinuto na šest posto. Vidjet ćemo u raspravi kako će se to na kraju završiti."

Predsjednica Vijeća za nacionalne manjine, Sanja Zoričić-Tabaković komentira najbitnije promjene u odnosu na postojeći ustavni zakon: "Promjena će biti u tome da je ovaj zakon uveo pozitivnu diskriminaciju, što je zapravo izuzetno važno, što znači da bi postojao određeni broj mjesta za manjine koje će po tom zakonu imati mogućnost da uđu u Sabor, ali će pripadnici te manjine imati pravo glasati i za svog predstavnika i za državnu listu."

Podpredsjednik Sabora, Mato Arlović, misli kako taj prijedlog nema šanse da skupi 101 glas i prođe u Saboru. Arlovića najviše smeta što bi na lokalnim razinama pripadnici nacionalnih manjina imali dva glasa, i time doveli Hrvate u poziciju nacionalne manjine.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, kaže: "Čudi me da gospodin Arlović nije čitao taj zakon onako kako valja. Kako Hrvati mogu glasati u državi i biti manjina."

XS
SM
MD
LG