Linkovi

SAD želi ojačati Konvenciju o biološkom oružju (20/11/01) - 2001-11-20


U Ženevi u zgradi Ujedinjenih naroda započeo je sastanak posvećen Konvenciji o biološkom oružju iz 1972. godine. Prvog dana skupa Sjedinjene Države su optužile Irak, Sjevernu Koreju i Iran zbog kršenja globalne zabrane biološkog oružja.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za pitanja kontrole naoružanja, John Bolton, izjavio je da je Washington upozorio neke zemlje zbog kršenja međunarodne zabrane biološkog oružja. Gospodin Bolton kaže da je Irak razvio, proizveo i uskladištio takvo oružje premda je potpisnik Konvencije o biološkom oružju koja to zabranjuje. Američki dužnosnik izjavio je da Sjedinjene Države vjeruju kako je Sjeverna Koreja učinila isto. Gospodin Bolton također je izrazio zabrinutost zbog Irana koji je, kako kaže, vjerojatno proizveo oružje kojim se krši Konvencija o biološkom oružju. On je spomenuo i Libiju kao mogućeg prekršitelja sporazuma. Zbog vanjskopolitičkih razloga, istaknuo je, Sjedinjene Države će privatno razgovarati s ostalima koje nisu javno imenovane.

"Postoje zemlje – Irak je dobar primjer – kojima ništa više ne možemo reći privatno što bi ih navelo na pridržavanje sporazuma. Međutim, vjerujemo da ukazivanje na negiranje i kršenje Konvencije, koje prakticiraju deset godina, njihova opstrukcija inspektora za oružje Ujedinjenih naroda, njihovo odbijanje ulaska inspektorskih ekipa u njihovu zemlju, pokazuju da trebamo biti zabrinuti zbog ofenzivnih bioloških oružja koja možda imaju", kazao je gospodin Bolton.

Glavni cilj trotjedne konferencije u Ženevi je pronalaženje načina za ojačavanje 30-godišnje zabrane biološkog oružja. Konferencija je dobila novu važnost nakon nedavnih napada antraksom u Sjedinjenim Državama. Washington drži da prijedlog novog protokola ima nekoliko velikih manjkavosti. Jedna je, kaže gospodin Bolton, ugrožavanje programa za zaštitu od biološkog oružja. Naime, omogućavanje inspekcija moglo bi dati ključne informacije zemljama koje pokušavaju realizirati program ofenzivnog biološkog oružja. Novim prijedlozima se, nastavlja gospodin Bolton, ugrožava kontrola izvoza takvog oružja koju Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje koriste kao sredstvo ograničavanja pošiljaka i materijala namijenjenih njegovom razvoju u nekim zemljama. Stoga Sjedinjene Države nude prijedloge koji ojačavaju sporazum.

"Većina drugih vlada nema zakone koji na nacionalnoj razini uporabu biološkog oružja proglašavaju krivičnim djelom. Želimo da druge zemlje usvoje ovakve zakone, te druge propise kojima bi se ojačale odredbe o izručenju. Time se se sadašnjem prijedlogu dala komponenta uniformiranosti sa stajališta organa reda i zakona",ističe američki dužnosnik.

Prema riječima gospodina Boltona, kad bi američki prijedlog bio usvojen, policijske organizacije iz raznih zemalja mogle bi razmjenjivati podatke. Washington također želi da se glavnom tajniku Ujedinjenih naroda daju ovlasti prema kojima bi mogao narediti inspekcije nekih lokacija ako se posumnja da je došlo do kršenja zabrane biološkog oružja. Predsjedatelj Konvencije, Tibor Toth, izrazio je zabrinutost činjenicom da je od 144 zemlje članice Konvencije na skupu u Ženevi nazočno tek pola njih. Naročito je, dodaje gospodin Toth, uočljiv izostanak srednjoistočnih zemalja.

"Sve se više nameće pitanje – zašto pola zemalja nije prisutno u Ženevi. Je li u pitanju nedostatak financijskih sredstava? Pakistan je ukazao na takvu mogućnost u današnjem priopćenju. Je li u pitanju manjak pozornosti od strane birokracije ili politike? Nadam se da to nije slučaj", kaže gospodin Toth. Konferencija o biološkom oružju trajat će do prosinca.

XS
SM
MD
LG