Linkovi

Kakav Afganistan poslije rata? (19/11/01) - 2001-11-19


Dok se talibanske snage povlače, užurbano se rade planovi za poslijeratnu vladu Afganistana. No zadovoljavanje prijedloga svih oporbenih skupina je složen postupak, koji je već kompliciran zauzimanjem Kabula od strane oporbenog Sjevernog saveza.

Ponavlja li se 1992. godina? Ovo se pitanje postavlja dok Talibani bježe. Postoje strahovanja da će se oporbene snage ponovo međusobno sukobiti i početi borbe između sebe, koje su u stvari i dovele Talibane na vlast. Skupine koje sačinjavaju Sjeverni savez zauzele su Kabul ranije nego se očekivalo, i ne dozvoljavaju drugima da dijele s njima vlast. Kažu da nema potrebe za mirovnim snagama, te da Ujedinjeni narodi mogu služiti kao promatrači. Ujedinjeni narodi, sa svoje strane, žele u Kabulu uspostaviti široko utemeljenu vladu što je to prije moguće. Neki od afganistanskih zapovjednika, kao Hamid Karzai, se slažu."Ja bih vrlo rado želio nastaviti raditi za loya jirgu – predstavničko tijelo afganistanskog naroda, kako bi se odlučila budućnost Afganistana. Drugim riječima, ja želim da narod Afganistana odluči o svojoj budućnosti. U protivnom, rat i bijeda će se nastaviti zauvijek, a to nitko ne želi".

Sastaviti novu vladu u kojoj su predstavljene sve skupine vrlo je težak zadatak. Ruski dužnosnici pozvali su na osnivanje tijela koje će odražavati etnički sastav stanovništva. Sa svoje strane, pisac Nasir Shansab, Amerikanac afganistanskog podrijetla, predlaže drugačiji pristup. Prema njegovim riječima, da bi se izbjegle svađe između etničkih skupina, vlast treba povjeriti skupini tehnokrata ili vještih profesionalaca. Oni bi mogli biti izabrani među Afganistancima koji žive svuda po svijetu i koji nisu vezani s frakcijama unutar Afganistana."Oni bi bili neutralna snaga. Preuzeli bi vlast u Kabulu s Ujedinjenim narodima, pokušali bi ponovo izgraditi institucije, možda bi predložili i napisali ustav Afganistana i pripremili izbore. Uz podršku međunarodnih snaga, tehnokrati bi radili oko godinu dana. Bili bi raspušteni nakon što se održe izbori za stalnu vladu, te bi morali unaprijed obećati da bi nakon toga napustili svoje položaje i da ne bi bili dio buduće vlade".

Naravno, mnogo toga ovisi o suradnji s drugim zemljama koje imaju interese u Afganistanu. One same moraju iskazivati suzdržanost i tražiti od Afganistanaca da također budu suzdržani, kaže gospodin Karzai. "Uloga međunarodne zajednice, posebice Sjedinjenih Država, Europljana i Ujedinjenih naroda, uključujući u to i naše susjede u regiji, vrlo je važna. Oni moraju postupati vrlo odlučno i oštro protiv svih koji pokušaju zgrabiti vlast silom".

Abdul Samad Hamed, koji je služio kao zamjenik premijera tijekom vladavine bivšeg kralja Zahira Shaha, Paštun je i mogao bi se vratiti u poslijeratnu vladu. On kaže da se ne radi o osobnim ambicijama. Na prvom mjestu je Afganistan. On poručuje – bacite najširu moguću mrežu kako bi stvorili novu vladu s najširom mogućom bazom. "U svakom slučaju, treba uzeti u obzir sve mogućnosti. Zatim iz svih tih prijedloga treba složiti nešto što će dati ljudima osjećaj zadovoljstva zbog njihovog doprinosa spašavanju Afganistana".

XS
SM
MD
LG