Linkovi

Trebaju li SAD proširiti rat napadajući i druge zemlje pokrovitelje terorizma (19/11/01) - 2001-11-19


Na današnjem početku pete Konferencije o reviziji Konvencije o biološkom naoružanju iz 1972. godine, u Ženevi, državni podtajnik za pitanja naoružanja i međunarodne sigurnosti, John Bolton, izjavio je da 'uz al Kaidu najveću opasnost predstavlja Irak'. I nekoliko izdanja današnjih američkih listova osvrće se na komentare o tome trebaju li Sjedinjene Država sa saveznicima nastaviti borbu protiv terorizma tako što bi napale i druge zemlje njegove pokrovitelje, konkretno Irak. Mišljenja su podijeljena. Dok jedni misle kako bi to trebalo učiniti upravo u ovom trenutku, drugi smatraju da bi uspješno okončanje savezničke akcije u Afganistanu izoliralo čelnike koji podržavaju terorizam, poput Saddama Husseina i Moamera Gadafija, i samim time ograničilo njihov utjecaj.

U Christian Science Monitoru John Rothrock piše da sad kad je uloga talibana spala s globalne prijetnje na tek jedan od problema koji brinu američke planere, "naša strateška vizija mora se usmjeriti s Afganistana na druge sudionike međunarodne terorističke zajednice. Popis poznatih likova nije toliko dugačak, a na čelu mu se nalaze očigledni razbojnici: irački čelnik Saddam Hussein i libijski Moamer Gadafi, te još uvijek i Osama bin Laden zajedno sa svojim pristašama izvan Afganistana. I dok završavamo s bin Ladenom i kompanijom, vrijeme je da započnemo eksploatirati naš uspjeh i proširimo borbu protiv terorizma. Prvi koraci trebali bi biti stezanje obruča oko predsjednika Husseina i pukovnika Gadafija. Glavna karakteristika Husseinove političke ličnosti jest njegova mržnja prema Sjedinjenim Državama, a među mnogim zločinima koji mu se mogu pripisati je i taj da je on dokazani proizvođač bioloških otrova. Na Gadafija se opravdano sumnja da pokušava održavati odnose suradnje među globalnim terorističkim organizacijama" - piše u Christian Science Monitoru John Rothrock, dodajući da dok su Hussein i Gadafi na vlasti, terorizam će ostati glavna svjetska prijetnja.

Christian Science Monitor u današnjem broju donosi i komentar Richarda C. Hottleta koji sa svoje strane smatra da ne bi trebalo u poduzimati vojnu akciju u Iraku, već neutralizirati Huseina uspjehom u Afganistanu. Osvrćući se na pozive koji se ovih dana mogu čuti u Washingtonu na vojnu akciju za zbacivanje Husseina s vlasti, gospodin Hottlet piše kako su argumenti iza takvih poziva varljiva miješavina činjenica i ideologije. "Neke od činjenica nisu upitne - Saddam Hussein je ratni zločinac svjetske klase. Početkom osamdesetih pokrenuo je rat protiv Irana u kojem su stotine tisuća ljudi izgubile život. Bombardirao je Irance i Kurde otrovima. Godine 1990. započeo je zaljevski rat invazijom na Kuvajt, zapalio je kuvajtske izvore nafte izazivajući pravu ekološku katastrofu" - podsjeća Richard Hottlet, napominjući kako je posve jasno da je Hussein opsjednut nabavkom oružja za masovno uništavanje - biološkog, kemijskog i vjerojatno nuklearnog. "I oni koji se sad zalažu za to da Amerikanci zbace Husseina, spominju kako je Zapad na glup način propustio priliku 1991. godine da dođe do Bagdada. Teoretski se to moglo učiniti, no zapravo je politički bilo nemoguće. Nitko od saveznika u akciji Pustinjska oluja ne bi na to pristao. A danas u neizvjesnoti rata protiv terorizma, samo nam nedostaje još jedan rat čiji bi prvi efekt bio da nagrize sadašnju koaliciju. Najbolji način da se neutralizira Hussein jest da se postave temelji za mir u Afganistanu i da se pomogne Pakistanu tako što bi se porazili talibani i al Kaida. Razumno je posumnjati da je Hussein surađivao u rukavicama s bin Ladenom i talibanima" - piše Richard Hottlet u Christian Science Monitoru, zaključujući da bez njih, medjutim, on će ostati posve sam.

William Safire u New York Timesu piše da je zbacivanje talibana bio nužni uvod u likvidaciju Osame bin Ladena i njegovih fanatičnih pristaša. "Kad to obavimo, moramo se okrenuti onome što je predsjednik Bush nazvao 'fazom 2' - opasno nezavršeni posao eliminiranja prijetnje od nuklearnog i biološkog oružja u Iraku. Bagdad je sad svjetski centar za državni terorizam. Jedino Saddam ima oboje - i kapcitete i dokazanu volju da uništi cijele gradove i pokrene svjetske epidemije. Condoleeza Rice jučer je izjavila kako 'nam nisu potrebni događaji od 11. rujna da nam kažu kako je Hussein vrlo opasan čovjek koji predstavlja prijetnju svima'. To je" - smatra William Safire - "jasan znak da je donesena odluka da se ponovno okupe snažni i pravedni kako bi smijenili Saddama s vlasti. Ako mišljenje gospođe Rice odražava predsjednikov način razmišljanja, 'faza 2' u ratu protiv terorizma samo je pitanje vremena. A vrijeme je ključno, ovo je trenutak koji treba iskoristiti - piše William Safire u New York Timesu

XS
SM
MD
LG