Linkovi

Šteta u New Yorku veća od 83 milijarde dolara (17/11/01) - 2001-11-18


Jedno novo istraživanje pokazuje da je teroristički napad na Svjetski trgovinski centar 11. rujna nanio ogromnu štetu gospodarstvu grada New Yorka. Ta je šteta viša od prvih procjena koje su iznosile oko 83 milijarde dolara. Takva ocjena rezultat je šestotjednog rada vodećih gospodarstvenika i ekonomskih konzultanata koje je organizirala skupina pod imenom Partnerstvo grada New Yorka.

Od naplate osiguranja do 47 milijardi dolara

Police osiguranja će pokriti dio gubitaka, možda čak i do 47 milijardi dolara. New York također predviđa da će ga savezna vlada u potpunosti kompenzirati za operacije čišćenja i izvanredne situacije u donjem dijelu Manhattana. No, čak i u tom slučaju, ova studija pokazuje da će newyorška ekonomija još uvijek biti na gubitku 16 milijardi dolara. Poslovni čelnici i gradski dužnosnici oslanjaju se na Washington da popuni tu prazninu. U Kongresu Sjedinjnih Država trenutno se vode rasprave o tome koliko novca New York treba dobiti. Jerry Speyer, čija je tvrtka jedan od najvećih vlasnika poslovnog prostora u gradu, obrazlaže zašto misli da će Washington učiniti 'poštenu stvar'.

"Čvrsto vjerujem da će Zastupnički dom i Senat priteći u pomoć New Yorku, jer ovaj napad nije bio namijenjen New Yorku. Bio je to napad na Ameriku i Kongres je vrlo dobro upoznat s tim."

Najveći impakt napada od 11. rujna bio je na sektor financijskih usluga, koji je koncentriran u tom dijelu grada. Iza toga vrlo brzo dolazi turizam, transport i maloprodaja. Sto tisuća radnih mjesta otišlo je s Manhattana kao rezultat napada od 11. rujna. Poslovni čelnici upozoravaju da su i preostali biznisi u opasnosti, ako se s ponovnom izgradnjom ne krene ubrzanim tempom. Ne očekuje se da bi kompletno čišćenje prostora oko Svjetskog trgovinskog centra moglo biti okončano prije sredine sljedeće godine. Kathleen Wilde, koja se nalazi na čelu Partnerstva za New York kaže da poslovna zajednica ne može čekati, već da treba osjetiti da se akcija poduzima odmah.

"Oni žele vidjeti konkretan plan do vremena kad se čišćenje završi, tako da kompanije mogu odlučiti hoće li se ponovno vratiti u taj dio grada, da uposlenici i stanovnici donesu odluke hoće li se vratiti, tako da oni jasno vide što će se dogoditi. Nama je jasno da se se ponovna izgradnja neće dogoditi tako brzo. No, upak je sada na tome fokus."

New York i dalje najveće financijsko središte

Sanford Weill, glavni direktor konglometrata Citigroup, najveće svjetske financijske kompanije i vjerojatno najveći poslodavac u New Yorku, uvjeren je da će grad ostati vodeće financijsko središte.

"Nema sumnje da će sektor financija biti predan ovom gradu. Moraju mu biti predani. Intelektualni kapital, stvarna misaona snaga ovog posla, uistinu nema drugo mjesto gdje bi mogla poći."

Autori spomenute studije nevoljko priznaju da se radi o ogromnim problemima. New York mora obnoviti povjerenje, a za to je potrebno najprije investirati u sveobuhvatne mjere sigurnosti. Ljudi moraju promatrati ovaj grad kao mjesto na kojem je sigurno. I turiste treba privući natrag. U studiji se kaže da je međunarodni turizam od 11. rujna pao za 25 posto , što bi - kažu stručnjaci - New York moglo koštati pet milijardi dolara tijekom sljedećih dvanaest mjeseci. Gradski čelnici namjeravaju pokrenuti kampanju koja bi ukazivala na to da je samo mali dio New Yorka porušen, a da je ostatak grada i dalje otvoren za poslovanje – kako je to bilo i prije.

XS
SM
MD
LG