Linkovi

SAD i Rusija surađuju (18/11/01) - 2001-11-18


Rusija je ključni član anti-terorističke koalicije kojoj su na čelu Sjedinjene Države. Neposredni cilj koalicije je uništenje afganistanskih talibana i al-Qaide – terorističke mreže koju predvodi Osama bin Laden. Ti su teroristi odgovorni za napade izvršene na New York i Washington, 11. rujna.

Ruska podrška kampanji obuhvaća razmjenu obavještajnih podataka o terorističkim organizacijama. Rusija i Sjedinjene Države razmjenjuju stručne podatke nužne u suzbijanju opasnosti od terorista koji bi mogli uporabiti biološko, nuklearno, ili kemijsko oružje. Rusija je otvorila svoj zračni prostor za zrakoplove koje koalicijske snage koriste za dostavljanje pomoći afganistanskim oporbenim snagama koje se bore protiv talibana, te za zrakoplove kojima se doprema humanitarna pomoć.

Američko-ruske aktivnosti u borbi protiv terorizma pokazuju da te dvije zemlje – kako je rekao predsjednik George Bush – “mijenjaju medjusobne odnose od neprijateljskih i opterećenih sumnjičenjem, u odnose koji se temelje na suradnji i povjerenju.” Jedan od najznačajnijih rezultata tih promjena je taj da će i Sjedinjene Države i Rusija drastično smanjiti svoje nuklearne arsenale u razdoblju od sljedećih deset godina. Sjedinjene će države smanjiti broj nuklearnih bojevih glava u strateškom arsenalu sa sadašnjih sedam tisuća na izmedju 1700 i 2200. Rusija će takodjer smanjiti nuklearni arsenal za najmanje dvije trećine.

Predsjednik Putin je rekao da njegova vlada namjerava “sustavno ukloniti ostatke Hladnog rata, te razviti potpuno novi odnos partnerstva” sa Sjedinjenim Državama. Jedan od ostataka iz razdoblja Hladnog rata je zastarjeli Sporazum o anti-balističkim projektilima.

I Sjedinjene Države i Rusija trebali bi biti sposobni zaštititi se od napada balističkim raketama, ali sporazum iz 1972. godine zabranjuje postavljanje proturaketne zaštite. Prema riječima predsjednika Busha, “trebamo napraviti iskorak iz prošlosti kako bismo odgovorili na prave opasnosti s kojima su sučeljene naša zemlja i Rusija. Te opasnosti obuhvaćaju i mogućnost da se neke terorističke zemlje domognu oružja za masovno uništavanje, kojim bi nas mogli držati u položaju taoca, te bi mogli nanijeti veliko zlo našem narodu.”

O pitanju protu-raketne obrane se i dalje razgovara. Medjutim, i Sjedinjene Države i Rusija su suglasne u ocjeni prema kojoj – kako je rekao predsjednik Bush – “što su jači medjusobni odnosi, to su veći izgledi da će svijet živjeti u miru, te da ćemo biti u mogućnosti ostvariti zajednički cilj, a to je – poraziti one koji su zli, koji pokušavaju terorizirati vlade poput američke i ruske.”

XS
SM
MD
LG