Linkovi

"Iz ruševina" - simpozij povodom desete obljetnice razaranja Vukovara (16/11/01) - 2001-11-16


“Niti jedna zemlja ne može izgubiti tako mnogo zbog netolerancije poput one koja je uništila Vukovar kao Sjedinjene Države. To su pokazali i događaji od 11. rujna” – ocijenio je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith na simpoziju posvećenom desetoj godišnjici uništenja Vukovara, koji je sinoć održan ovdje u Washingtonu. Simpozij naslovljen “Iz ruševina – utjecaj uništenja grada na državu i društvo” okupio je na sveučilištu Georgetown niz istaknutih osoba iz američkog i hrvatskog javnog života.

Vučedolska golubica bila je spona koja je sinoć povezala Vukovar, New York i Washington. Novinarka Alenka Mirković-Nadj, koja je tijekom opsade bila glas opsjednutih, uručila je dvije vučedolske golubice za stanovnike New Yorka i djelatnike Pentagona uz riječi: “We care - mi marimo.”

Sudionici simpozija u više su navrata isticali paralele između napada na Vukovar, te napada na New York i Washington, kao gradova koji su bili izloženi brutalnom nasilju. To je naglasila i bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim Narodima Jeane Kirkpatrick.

"Razaranje u Vukovaru slično je današnjem razaranju u New Yorku, koje je isto tako samo po sebi stravično. U New Yorku je također počinjeno zvjerstvo, koje je uzrokovalo ogromnu štetu i teške patnje. Protiv nenaoružanih civila upotrijebljena je velika sila, bez posebne svrhe, osim izopačenog zadovoljavanja onih koji su nametnuli tu stravu," kazala je.

Što učiniti da bi se takve pojave u budućnosti spriječile? Na njih – kazala je veleposlanica Kirkpatrick – trebaju reagirati kako vlade, tako i društva. “Nadam se da ćemo iz ovih strašnih događaja naučiti važnost okupljanja oko žrtava brutalnih i sadističkih tirana, kao što su to bili stanovnici ova tri grada” – poručila je veleposlanica Kirkpatrick.

Jedno od ključnih pitanja na koje su sudionici simpozija pokušali odgovoriti bilo je – kako Vukovaru pomoći danas. “Treba ukloniti apatiju i razočaranje,” rekla je Alenka Mirković-Nadj, ukazujući da Vukovar danas nema ekonomsku snagu, te da duhovna snaga polako blijedi. Bivši hrvatski veleposlanik u Indiji i Egiptu Drago Štambuk složio se da bi Vukovaru trebalo vratiti samoodrživost i vitalnost, uz ostalo i kroz osnivanje tome namijenjene zaklade. Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith istaknuo je važnost daljnjeg američkog angažmana u regiji.

"Američka predanost Erdutskom i Daytonskom sporazumu, te obnovi multietničkog društva ne bi se trebala shvatiti samo kao izraz ponosa za sporazume u čijem je usvajanju naša zemlja posredovala, niti kao altruizam, već kao predanost idealima, koji su važni za stabilnost Europe, ali i idealima od ključne važnosti za našu budućnost…Nadam se da će nova administracija nastaviti ispunjavati svoje obveze na jugoistoku Europe. Pad Vukovara podsjeća nas što se događa kada ne ispunimo svoje obveze i sučelimo se sa zlom na vrijeme," rekao je veleposlanik Galbraith.

Kongresmen Eliot Engel, koji je u ime stanovnika New Yorka primio vučedolsku golubicu, poručio je da će Hrvatska, u svojoj borbi za slobodu i demokratizaciju, koja je počela upravo u Vukovaru, i dalje imati podršku njegovih kolega u Kongresu.

"Sjedinjene Države, Europska unija, NATO savez i sve zemlje koje vole slobodu moraju osigurati nastavak demokratizacije u Hrvatskoj, moraju joj pomoći i s njom surađivati... Mislim da će Sjedinjene Države i Hrvatska nastaviti svoje partnerstvo. Sjedinjene Države govore o širenju demokratizacije i slobodnog tržištu, no ta stremljenja treba pratiti i konkretna financijska pomoć," istaknuo je.

“Ne smijemo dozvoliti da se Vukovar ponovi” – zaključio je kongresmen Engel, jedan od sudionika simpozija posvećenog 10. obljetnici pada Vukovara, održanog na washingtonskom sveučilištu Georgetown u organizaciji AMAC-a - Udruge diplomaca i prijatelja hrvatskih sveučilišta.

XS
SM
MD
LG