Linkovi

Američka kampanja za naklonost muslimanske javnosti (14/11/01) - 2001-11-14


Obraćajući se članicama Ujedinjenih naroda, predsjednik Bush je postao prvi američki predsjednik koji je spomenuo palestinsku državu. Uz to što se radilo o pitanju pravde i jednakopravnosti, ova je izjava bila usmjerena i na muslimansku javnost, čije se mišljenje smatra ključno važnim za održavanje koalicije protiv terorizma. Sjedinjene Države pokrenule su široku kampanju na komunikacijskom planu usmjerenu na borbu protiv anti-američkog raspoloženja u muslimanskom svijetu.

“Takozvano mišljenje Arapa na ulici plod je mašte koji je postao stvarnost” – ovim je riječima Fawaz Gerges, profesor srednjoistočnih studija na koledžu Sarah Lawrence opisao u “New York Timesu” sve veću važnost mišljenja arapske javnosti. Zahvaljujući satelitima, te izvještavanju televizijske mreže al-Jazeera, muslimanski je svijet u novije vrijeme potresla prava eksplozija informacija. Autoritarni režimi više ne mogu gušiti ili kontrolirati vijesti. U sferi medija, vlada sloboda, no posljedice ovog fenomena tek će se kasnije vidjeti.

Administracija predsjednika Busha pokrenula je široku kampanju kojoj je cilj prenijeti muslimanskom svijetu američka stajališta i uspostaviti protutežu glasovima protivnika. Kako ističu mnogi promatrači, ova bitka za javno mišljenje mogla bi biti najvažniji dio rata protiv terorizma. Charlotte Beers, stručnjakinja za marketing, na čelu je američke inicijative. Gospođa Beers će nadgledati niz programa usmjerenih na strane, posebno muslimanske zemlje. Kako kaže, željela bi muslimane u Americi predstaviti svijetu.

"Mislim da priča o životu muslimana u Americi može dosta toga rasvijetliti. Ukoliko to uspijemo prenijeti drugim zemljama, vjerujem da ćemo im pokazati toleranciju, raznolikost i uzajamnu podršku koji vladaju u američkom društvu, a da to ne učinimo na suhoparan način," kaže gospođa Beers.

Gospodin Gerges upozorava, međutim, da su djela važnija od riječi.

"Čini mi se da nije u pitanju predstavljanje američke poruke, već njen sadržaj. Kada predsjednik spomene potrebu uspostavljanja palestinske države, to je vrlo efikasna i jaka izjava. Ne vjerujem da se radilo o triku. Mislim da nije važno američko stajalište arapskom i muslimanskom svijetu prikazati u što povoljnijem svjetlu, već treba poduzeti konkretne mjere na rješavanju kritično važnih pitanja koja razdvajaju Arape, muslimane i Sjedinjene Države," rekao je.

U okviru ratnih akcija, američki zrakoplovi koriste se za emitiranje američkih radio programa diljem Afganistana, te za zasipanje te zemlje propagandnim lecima. Profesor Gergez smatra da bi te poruke mogle donekle utjecati na Afganistance, no da neće imati širi utjecaj na Arape. Časopis “Economist” negativno je ocijenio američke propagandne poruke Afganistancima, citirajući jednu od njih, koja kaže: “Talibani, pozor. Osuđeni ste na propast. Jeste li toga svjesni?” Ovakvim se porukama – smatra "Economist" – teško može nekoga pridobiti.

"New York Times" je napisao: “Kada jedna zemlja bombardira neku drugu zemlju, teško je one koje se bombardira uvjeriti u vrline onoga koji ih bombardira.” Hassan Abbas, pakistanski policajac, koji je trenutno angažiran u Fletcherovoj Školi za pravo i diplomaciju, kaže da je jedna od emitiranih poruka jednostavno bila preširoka.

"Činilo se da je ta poruka bila upućena svim Afganistancima, no bila je zapravo namijenjena talibanima, Osami bin Ladenu i njegovim suradnicima. U tome je trebalo postupiti opreznije i napraviti jasnu razliku između cjelokupnog stanovništva i onih kojima je poruka bija namijenjena. Nije trebalo svakom Paštunu dati utisak da se upravo njega bombardira," kaže gospodin Abbas.

Iznad svega, upozorava gospodin Abbas, ne treba reći ništa što bi Afganistanci mogli shvatiti kao uvredu. Robert Giles, kustos Zaklade za novinare Nieman pri sveučištu Harvard, kaže da je američka vlada pogriješila kada je pozvala televizijske mreže da ne emitiraju video poruku Osame bin Ladena.

Američki narod – smatra gospodin Giles – ne treba štititi od propagande, pogotovo kada ona zaslužuje da se nađe u vijestima. Uz to, u toj su poruci - prema ocjeni gospodina Gilesa – teroristi pokazali znakove očaja koje su Amerikanci zaslužili vidjeti

XS
SM
MD
LG