Linkovi

Prvi dan summita u Washingtonu (13/11/01) - 2001-11-13


Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se po četvrti put sastaje s predsjednikom Bushom, a inače je prvi posjet gospodina Putina Sjedinjenim Državama, i to upravo u trenutku kada su odnosi između dvije zemlje bliži nego što su to bili godinama. Prije samo dva mjeseca, rijetko je tko mogao zamisliti da će doći do takvog zatopljavanja odnosa nakon terorističkih napada od 11. rujna. Ruski je predsjednik bio prvi strani čelnik koji je izrazio sućut predsjedniku Bushu, a sve otada Moskva odlučno podržava američki rat protiv terorizma. Rusija je dozvolila korištenje svojeg zračnog prostora za humanitarne svrhe, pristala je na razmještanje američkih snaga u zemljama središnje Azije, dakle, u svojem strateškom susjedstvu i počela afganistansku oporbu opsrkbljivati oružjem.

Dimitrij Trenin, analitičar Zaklade za međunarodni mir Carnegie smatra da je 11. rujan predstavljao trenutak istiene u ruskoj vanjskoj politici. "Mislim da je Putin zaključio da je spreman formulirati novu strategiju u ruskoj vanjskoj politici. Za tu je strategiju 11. rujan bio važna prekretnica. Mogao je javnosti reći: 'Nalazimo se u potpuno novoj situaciji, imamo zajedničkog neprijatelja. Pokušajmo riješiti pitanja preostala iz Hladnog rata, koji je danas davna prošlost'".

Među ključnim pitanjima koje treba riješiti je budućnost Sporazuma o balističkim raketama iz 1972, koji zabranjuje Americi postavljanje sustava za obranu od raketnog napada. Sjedinjene Države su, kako se vjeruje, spremne na znatna smanjenja svojeg nuklearnog arsenala, u nadi da će to navesti Rusiju da pristane na američke planove o odustajanju od Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. U nedavnom intervjuu za američku televiziju, ruski je čelnik kazao da još uvijek predstoje teški pregovori, no da će Rusija ostati spremna na kompromise. Neovisni vojni analitičar Pavel Felgenhauer vjeruje da ovi, kako se čini, pozitivni koraci prema postizanju suglasnosti između dvije zemlje ukazuju na novu spremnost Kremlja da pronađe pitanja u kojima bi se mogli postići kompromisi. "Ruska strategija se promijenila, točnije, napravila potpuni zaokret. Predsjednik Putin sada nastoji učiniti Rusiju saveznikom Zapada i Sjedinjenih Država".

Nema sumnje da su promjene potaknuli događaji od 11. ruijna, no analitičari u Moskvi također ukazuju na važnost osobnog odnosa koji se razvio između predsjednika Busha i njegovog ruskog kolege. Evo što o tome kaže Dmitrij Trenin iz Zaklade Carnegie. "Kada govorimo o summitima između važnih čelnika, vrlo je važno kakvi su njihovi međusobni odnosi. Govorimo ne samo o odnosima između dvije zemlje, već i o odnosima između dva čovjeka. Često odnosi između država ovise upravo o tome kako čelnici doživljavaju jedan drugoga i koliko su spremni na suradnju".

Iako se analitičari slažu da dobri osobni odnosi između čelnika mogu pomoći, ipak ukazuju da to samo po sebi nije dovoljno. No, trenutno znakovi sve većeg broja dodirnih točaka na polju strateških interesa bude nadu da će Sjedinjene Države i Rusija možda uspjeti riješiti pitanja koja su dugo vremena bila sporna.

XS
SM
MD
LG