Linkovi

Zategnuti odnosi hrvatske vlade i Katoličke crkve (12/11/01) - 2001-11-12


U prošlotjednoj poruci biskupa o aktualnoj socijalnoj situaciji u Hrvatskoj pobrojano je deset grijeha demokracije u Hrvatskoj. To su korupcija, rad bez plaće, visoka stopa nezaposlenosti, pad nataliteta, male mirovine, smanjena braniteljska prava, odlazak mladih iz Hrvatske, smanjene pomoći rodiljama, smanjivanje zdravstvene zaštite, te izostanak javne rasprave o reformama.

Vlada je biskupske ocjene nazvala žestokim, površnim i neobjektivnim, primjećujući bliskost njihovih stavova sa stavovima oporbenih stranaka i radikalne desnice. Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, pak, pita kako je vlada donijela takvu ocjenu kad nije održala sjednicu, a nije konzultirala ni HSS-ove ministre u vladi. Danas je na tiskovnoj konferenciji, nazvanoj Struktura grijeha, o stavovima Hrvatske biskupske konferencije progovorio i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, koji je potvrdio samo smanjenje porodiljskih naknada, dok su, kako kaže, ostala socijalna prava povećana pod ovom vlašću.

Vidović još ističe: ”S ovakvim ocjenama kao što su date, na žalost, umanjuje se budućnost za dijalog. Ja vam neću spominjati da smo izloženi strašnom pritisku Katoličke crkve da vratimo tri objekta čiji je vlasnik Katolička crkva. A riječ je o dječjim domovima za nezbrinutu djecu. I da ćemo imati ozbiljnih problema ako ćemo, recimo, u dvanaestom mjesecu, uoči Božića, morati tu djecu izvesti na ulicu i ne znam kako zbrinuti da bismo Katoličkoj crkvi vratili ta tri objekta.”

Saborskom zastupniku IDS-a Damiru Kajinu nije jasna ovakva reakcija vlade. “Postavlja se pitanje zašto se uopće svađati s Crkvom. To se jednostavno ne radi. To je vrst paranoje, a upravo bi vlada trebala reagirati smireno, a ne na kritiku odgovarati kritikom, bolje rečeno, svađom. Konačno, mislim da ćemo se svi složiti, prije će se vlada promjeniti nego što će se promjeniti odnos u crkvi."

O poruci hrvatskih biskupa progovorio je danas i savjetnik Predsjednika republike za vjerske zajednice prof. Ivica Maštruko. ”Tu se poziva i tu se uglavnom govori o načelima društvene pravednosti. Pravednost je termin koji se upotrebljava, i solidarnost. Solidarnost, zanimljivo, ista je stvar na koju se papa Ivan Pavao Drugi pozivao upravo u svojoj enciklici prije deset godina, 1991. godine, kad je termin solidarnost bio jako u modi, i mnogo se upotrebljavao. Dakle, ništa novo pod kapom nebeskom, ništa posebno i ništa značajno, osim nabrajanja ovih teškoća s kojima se susreće naše hrvatsko društvo.”

XS
SM
MD
LG