Linkovi

Reciklirati ili ne! (13/11/01) - 2001-11-12


Prema nedavno objavljenim podacima, Amerikanci recikliraju tek nešto manje od 30 posto smeća. Dakle, samo ga za toliko manje odlazi na deponije ili u palionice. S jedne strane, to je značajno više nego što je bilo ranije, točnije - tri puta više nego što je bilo prije 20 godina. Dakle, reklo bi se, dobra vijest!

No, ne u potpunosti! Zadnjih nekoliko godina pokazuje se, naime, da se stvara sve više smeća - samo u zadnjih pet godina skoro 15 posto više nego ranijih godina. A taj porast nije otišao u recikliranje. Odnosno, u prijevodu, iako recikliramo mnogo veći postotak smeća nego ranije, ipak mnogo više otpada odlažemo u deponije i spaljujemo u palionicama nego prije dvadesetak godina. Zašto recikliranje nije uspješnije?

Stručnjaci kažu da prvenstveni razlog leži u tome što mnogi proizvođači, koji koriste plastične kontejnere ili ambalažu, ne koriste reciklirane sirovine. Recimo, proizvođači voćnih sokova su početkom devedesetih obećali da će za svoje sokove koristiti recikliranu plastiku. No, od toga su ubrzo odustali ustvrdivši da im je preskupa.

Zašto bi bila preskupa? Zašto bi, ustvari, bila skuplja od novoproizvedene plastike?

Poskupljenje se ne pojavljuje u proizvodnji, jer izrada proizvoda od reciklirane plastike zahtijeva manji utrošak energije, nego proizvodnja nove plastike. No, cijenu podiže rad! Naime, u recikliranju se zapošljava znatno više ljudi, nego u običnom odlaganju otpada, i to se odražava na cijenu reciklirane sirovine. Kad se usporedi po tonaži, recikliranje upošljava deset puta više ljudi!

Stručnjaci ističu i da je politika lokalne vlade, bilo na razini saveznih država ili pojedinih gradova i općina, od ključne važnosti za uspjeh recikliranja. Ukoliko se dobro organizira prikupljanja reciklirajućeg otpada, postotak recikliranja se značajno povećava - i preko 50 posto kao što je to uspjelo u Portlandu, u Oregonu, u Chathamu, u New Jerseyu, i mnogim drugim gradovima. Čak je i Los Angeles je dostigao rekordnih 46 posto recikliranja proširivši program prikupljanja na reklame koje ljudima stižu poštom i na vrtni otpad.

XS
SM
MD
LG