Linkovi

Usporavanje - i ljudsko i ekonomsko (8/11/01) - 2001-11-07


Kada je medicinska sestra isto što i kanarinac u rudarskom oknu?

Onda kada je ona jedna od stotina kanadskih medicinskih sestara koje svakog dana dolaze na posao u jugoistočni dio savezne države Michigan!

Ova je pošalica nastala prvih tjedana nakon terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu. Naime, više od tisuću i petsto medicinskih sestara tih je dana provodilo po nekoliko sati u tunelu Detroit-Windsor, ili na mostu Ambasador, čekajući u beskrajnim redovima da uđu u Sjedinjene Države, na svoje poslove.

Bolnice u Detroitu praktički ovise o tim medicinskim sestrama – one su, već godinama, stalno osoblje njihovih jedinica intenzivne skrbi, kao i drugih neophodnih bolničkih odjela. One, - kao i tisuće drugih uposlenika, koji dolaze iz Kanade na posao u Sjedinjene Države -, ljudsko su lice najobimnijih bilateralnih trgovinskih odnosa u svijetu.

Radi se o trgovinskoj razmjeni Sjedinjenih Država i Kanade, koja svakog dana uveliko premašuje milijardu dolara – dakle, više od 365 milijardi dolara godišnje! Ta se razmjena, - kao što je općenito slučaj s globalnim trgovinskim sustavima -, temelji na brzini – lagani i brzi prelasci granice i za ljude i za robu, isporuke planirane u dan i tako i izvedene, ekspresni zračni prijevoz roba, koji je obuhvaćao praktički sve što je bilo vrijedno transportiranja.

Sve te ekonomske pretpostavke ozbiljno su se spotaknule 11. rujna. Za kanadske medicinske sestre, koje rade u Detroitu, to je značilo da trebaju krenuti na posao najkasnije u 5 sati ujutro. Mnoge su čak razmišljale o iznajmljivanju stana u Detroitu preko tjedna. Za biznise, to je značilo da trebaju ozbiljno razmisliti o svojim dobro tempiranim opskrbnim linijama.

Post-terorističke kontrole na graničnim prijelazima, u prvim su tjednima dovele do redova na graničnom prijelazu između Detroita i Windsora, u Ontariju, dugih i po 20 sati. Čak i sada, kada su stvari, kaže se, "vraćene u normalu", automobili se pomiču puževim tempom kroz tunel i preko mosta koji povezuju dva grada. Upravo tijekom čekanja u tunelu, nastala je pošalica o medicinskoj sestri i kanarincu u rudniku.

Nova je ekonomija, kažu stručnjaci, povećavala vrijednost proizvoda i usluga, upravo onime što joj je pružila nova tehnologija, a to je bila brzina. Nakon 11. rujna, sve se usporilo, i u ljudskom i u ekonomskom smislu. Neki stručnjaci već sugeriraju da je možda došlo vrijeme za promjenu u tempu života.

Drugi, poput povjesničara Stephena Kerna, sa sveučilišta Illinois, gledaju stvari kroz perspektivu posljednja dva stoljeća i kažu: Povijesno gledano, stvari su nedvosmisleno jasne – svijet se nikada, niti u jednoj krizi, nije odlučio za usporavanje, nego upravo obratno.

XS
SM
MD
LG