Linkovi

Uhićen Al-Siri (3/11/01) - 2001-11-04


Britanski su dužnosnici uhitili Yassera al-Sirija zbog njegove uloge u ubojstvu Ahmeda Shaha Massouda. Massoud je ubijen, a jedan je njegov politički savjetnik teško ozlijedjen prilikom atentata, 9 rujna, kojeg je, u samoubilačkom napadu, izveo jedan terorist iz skupine al-Qaida. Massoud je bio vojni zapovjednik Sjevernog saveza, pokreta otpora koji se bori protiv talibanskog režima u Afganistanu. On je bio i poznati junak u afganistanskoj borbi protiv sovjetske okupacije, koja je trajala čitavo desetljeće.

U intervjuu jednim arapskim novinama, al-Siri je priznao da je napisao akreditivno pismo koje su teroristi iskoristili kako bi dobili pristup svojim žrtvama. Al-Siri je, takodjer, optužen, po britanskom zakonu o terorizmu, za izdavanje knjige kojom se poziva na ubojstvo Židova te na skupljanje financija za terorističku skupinu al-Gama'a al-Islamiyya, sa sjedištem u Egiptu.

G. 1994, egipatske su vlasti al-Sirija u odsutnosti osudile na smrt zbog njegove čelne uloge u terorističkoj skupini Islamski jihad, čiji su pripadnici 1981. ubili predsjednika Anwara Sadata. 1993. godine, ista je skupina pokušala atentat na egipatskog premijera Atefa Sedkyja te ministra unutarnjih poslova Hasana al-Alfija. Slijedeće je godine al–Siri pobjegao u Britaniju, gdje je osnovao Centar islamske opservacije – organizaciju koju je predstavljao kao skupinu za ljudska prava.

Ta je organizacija, u stvari, djelovala kao glasnogovornik najopasnijih terorista na svijetu, uključujući i bin Ladenovu mrežu al Qaida. Nedavno je objavila priopćenje Muhameda Atefa, jednog od vodećih članova al-Qaide. Sjedinjene Države traže Atefa za postavljanje bombi u američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, u kolovozu 1998. godine. Tisuće muškaraca, žena i djece ubijeno je ili ranjeno tijekom tih napada.

Najblaže rečeno, žalosno da je al-Siri s lakoćom manipulirao mnoge zapadne medije. Po pisanju Associated Pressa, al-Siri je dobro poznat u novinarskim krugovima u Britaniji i šire, koji bi ga često intervjuirali u potrazi za radikalnom islamskom perspektivom. Mnoge su se njegove izjave našle u novinarskim izvješćima, uključujući i one agencije Associated press.

Možda su mediji naučili lekciju da bez provjere ne poklanjaju svoje povjerenje sugovornicima, samo zato što se oni predstavljaju kao legitimni. Možda će mediji sada opreznije istražiti karakter skupina koje se predstavljaju kao legitimne organizacije. U svakom slučaju, predstavljajući ekstremiste i teroriste kao predstavnike islama, al-Siri i njemu slični nanose uvredu muslimanima diljem svijeta. Teroristi predugo iskorištavaju pogodnosti i gostoljubljivost slobodnih društava koja žele uništiti. Teroristima – i njihovim predstavnicima – nigdje u svijetu ne smije biti pruženo sigurno utočište!

XS
SM
MD
LG