Linkovi

Ministar Rumsfeld u Rusiji i zemljama središnje Azije (3/11/01) - 2001-11-02


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld krenuo je jučer na put u Rusiju i zemlje srednje Azije. Očekuje se da će u Moskvi raspravljati o širokom spektru pitanja, od borbe protiv terorizma do američkih planova za izgradnju sustava proturaketne obrane.

Ministar Rumsfeld stiže u Moskvu u doba kada su odnosi izmedju dvije zemlje bliži no zadnjih nekoliko godina. Prije samo dva mjeseca, tek bi mali broj ljudi mogao zamisliti ovako dramatično zatopljavanje odnosa. Rusija je u posljednjih nekoliko tjedana dala punu podršku američkoj protuterorističkoj kampanji – izmedju ostaloga je dopustila da njezin zračni prostor bude korišten u humanitarne svrhe.

Možda je čak i značajnija činjenica da je Rusija dala zeleno svjetlo stacioniranju američkih postrojbi u zemljama središnje Azije, koje Rusija smatra svojim bitnim strateškim prostorom. Sada izgleda da su dvije zemlje na pragu velikog pomaka o jednom vrlo bitnom strateškom pitanju. Naime, dnevnik Washington Post u četvrtak je najavio potpisivanje kompromisnog dogovora koji bi Sjedinjenim Državama omogućio da nastave testiranja vezana uz sustav proturaketne obrane. Po pisanju istih novina, sporazum bi po tom pitanju mogao biti potpisan tijekom sastanka predsjendika Busha i Putina, koji će se održati kasnije ovaj mjesec, u Sjedinjenim Državama.

Viktor Kremenyuk zamjenik je direktora Američko-kanadskog instituta u Moskvi. On smatra da se ni u kojem slučaju nije moglo unaprijed računati na podršku Sjedinejnim Državama, koju je Rusija pružila nakon terorističkih napada 11. rujna. On ističe da je Vladimir Putin odigrao ključnu ulogu u daljnjem razvoju dogadjaja. "Osobno je odlučio da ruska podrška bude odlučna, nedvosmislena te da se na temelju te podrške krene na rješavanje drugih pitanja koja postoje izmedju Rusije i Sjedinjenih Država, kako bi se našlo prihvatljivo rješenje".

U spomenutom izvješću Washignton Posta citiraju se američki dužnosnici koji kažu da se sporazumom – kako sada stvari stoje – ne bi poništio sporazum o antibalističkim raketama, postignut 1972. godine, za što su se zalagali mnogi dužnosnici Busheve adminsitracije. Umjesto toga, bili bi postavljeni ciljevi za znakovito smanjenje ofenzivnog nuklearnog naoružanja, za što se predsjendik Putin opetovano zalagao. Zauzvrat, Sjedinjenim bi Državama bilo omogućeno izvodjenje ekstenzivnog testiranja radi razrade sustava proturaketne obrane.

Neovisni analitičar vojnih pitanja u Moskvi, Pavel Felgenhauer smatra da spomenuti sporazum predstavlja znak da je Kremlj voljan tražiti i nalaziti područja u kojima je moguće postići kompromis sa Sjeidnejnim državama. "Stvar je u tome da je promjenjena ruska strategija. radi se o zaokretu od 180 stupnjeva, a predsjendik Vladimir Putin želi da Rusija doista postane zapadni i američki saveznik".

Gospodin Felgenhauer smatra da se predsjendik Putin prije nekog vremena već bio odlučio za takvu strategiju, no da su dogadjaji od 11. rujna poslužili kao katalizator. Tijekom posljendjih tjedana, izmedju Washingtona i Moskve redovito se vode konzultacije. Zamjenik ministra obrane Richard Armitage sastao se u četvrtak s ruskim dužnosnicima u Moskvi, dok je ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov boravio u Washigntonu na razgovorima s državnim tajnikom Colinom Powellom. Summit Bush-Putin održat će se u Washigntonu, od 13. do 15 studenoga.

XS
SM
MD
LG