Linkovi

Sljedeće krizno žarište - jug Kavkaza? (1/11/01) - 2001-11-01


Dok se rat protiv terorizma odvija u Afganistanu, raste strah od drugog sukoba, onog na jugu Kavkaza. U posljednje vrijeme Moskva sve više prijeti Gruziji, a iz Tbilisija se uzvraća istom mjerom. U središtu prijepora je gruzijska pokrajina Abhazija, koja je sada pod ruskom kontrolom. Istodobno, čečenski pobunjenici prelascima gruzijske granice pridonose povećanju napetosti.

Tijekom njegovog posljednjeg posjeta Washingtonu, gruzijski predsjednik Eduard Shevardnadze opetovano je upozorio predsjednika Busha da Rusija povećava pritisak na Gruziju u trenutku kada su Sjedinjene Države preokupirane situacijom u Afganistanu. Moskovski krajnji cilj, rekao je Shevardnadze, mogao bi biti destabiliziranje Gruzije i zaustavljanje planirane izgradnje naftovoda i plinovoda – što nije interes zapadnih zemalja.

Moskva želi održati monopol na Kavkazu

Američki su dužnosnici toplo pozdravili gruzijskog predsjednika odajući mu priznanje za veliku ulogu koju je odigrao u okončanju hladnog rata. Medjutim, analitičari smatraju da pohvale gospodinu Shevardnadzeu nisu dovoljne da odvrate Moskvu od njezinih planova. Na posljednjem kongresnom saslušanju Zeyno Baran iz washingtonskog Centra za strateške i medjunarodne studije, upozorila je na tu opasnost: "Rusija želi održati svoj monopol u regiji stavljajući Gruziju pod veliki politički i ekonomski pritisak. Jedna je stvar jasna: ukoliko Gruzija ne bude u stanju odgovoriti na te izazove Rusija će učinkovito obnoviti svoj utjecaj na cijelu regiju, a gradnja naftovoda i plinovoda kroz to područje prestat će biti alternativa cjevovodu kroz Rusiju."

Zeyno Baran je rekla da ukoliko dođe do rata da on može dezorijentirati cijelo područje ionako pokriveno dobro organiziranim i povezanim pljačkaškim grupama koje je skoro nemoguće razdvojiti.

Prijeporna Abhazija

U toj je regiji najkontroverznije pitanje gruzijske separatističke pokrajine Abhazije koja je sada pod kontrolom Moskve. Rusija je u to područje uputila dodatne vojne snage. Zauzvrat, gruzijske su se snage približile granici s tom pokrajinom. Cijelu stvar dodatno kompliciraju čečenski pobunjenici koji se kreću kroz to područje. Kao rezultat ukupne situacije dolazi do povećanog nasilja u Abhaziji.

Zeyno Baran je rekla kongresmenima da su mogućnosti Gruzije da se obrani od pritiska izvana umanjene unutarnjim slabostima: "Vrlo je jasno da je rasprostranjena korupcija na svim razinama gruzijsku vladu učinila ranjivom i na unutarnje i na vanjske pristiske. Korupcija je obeshrabrila medjunarodne investitore te je onemogućila uspješnu provedbu gospodarskih reformi."

Korupcija - glavna prepreka razvoju

U svom govoru, tijekom boravka u Washingtonu, gruzijski predsjednik Edward Shevardnadze je istaknuo da je njegova zemlja napravila ozbiljne ekonomske i političke korake naprijed, ali su oni podriveni korupcijom: "U posljednje vrijeme medju mnogim problemima s kojima se sučeljavamo korupcija je najveći problem. Kada god odem na sastanak s predstavnicima Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda, uvijek se govori o korupciji u Gruziji i to onemogućava naš progres" – rekao je gospodin Shevardnadze istučući da je korupcija nesretna ostavština iz komunističkih vremena te da Gruzijci imaju problem da svoju svijest prilagode napuštanju sovjetskog načina upravljanja i da shvate da im država nije neprijatelj nego partner.

Promatrači gruzijskih prilika kažu da je predsjednik Shevardnadze djelimično u pravu, ali i da je i on odgovoran za korupciju od vremena kada je postao gruzijski čelnik.

XS
SM
MD
LG