Linkovi

Jačanje američke medijske kampanje na Bliskom i Srednjem Istoku (1/11/01) - 2001-11-01


Christian Science Monitor u jutrošnjem izdanju piše o planovima američke vlade da pojača svoju medijsku kampanju u kriznim područjima Bliskog i Srednjeg Istoka. Vrijeme je – kažu u Washingtonu – da se tim područjima čuju i američki stavovi, a ne samo žestoka anti-američka propaganda. U tu svrhu, Kongres bi trebao odobriti osnivanje Radija Slobodni Afganistan i radijske mreže za Srednji Istok. Nadalje, Pentagon je angažirao jednu marketinšku tvrtku, koja treba američku stranu rata prezentirati u 79 zemalja svijeta.

Medijima, ali ne vladinim, bavi se i Los Angeles Times, koji piše o sve većem nezadovoljstvu američkih novinara zbog toga što se u izvještavanju o Afganistanu moraju uglavnom oslanjati na Pentagon. Iako vodeći mediji imaju svoje novinare na američkim ratnim brodovima, u nekim dijelovima Afganistana i u okolnim zemljama, nemaju pristupa snagama na terenu. Pentagon objašnjava manjak informacija potrebom da se zaštite vojne operacije, dok mediji tvrde da bez novinara na terenu – nitko neće znati kako se rat zapravo odvija.

USA Today danas svojim čitateljima predstavlja džepno izdanje biografije njujorškog gradonačelnika Rudolpha Giulianija iz pera njujorškog novinara Andrewa Kritzmana. Verzija ove knjige naslovljene “Rudy Giuliani – car grada” u tvrdom uvezu objavljena je prije napada od 11. rujna, pa je autor džepno izdanje obogatio novim uvodom i novim završnim poglavljem. Unatoč završetku, u kojem ga naziva “iscjeliteljem grada”, Kritzman inače nije odstupio od svoje ranije ocjene “gradonačelnika Amerike” kao “izvanredno talentiranog političara, koji, međutim, može biti okrutan, paranoičan i nemoralan u korištenju svoje vlasti.”

XS
SM
MD
LG