Linkovi

Farme škampa u Kentuckyju (2/11/01) - 2001-11-01


Gotovo dvije stotine godina, duhan je bio glavna poljoprivredna kultura američkog Juga. No, posljednjih godina, sve manje ljudi puši i lišće duhana otkupljuje se po sve nižim cijenama. Mnogi uzgajivači duhana, stoga, razmišljaju o alternativnim kulturama. Probalo se s vinovom lozom, gljivama i kozama, no, oni ne donose toliki prihod kao duhan. Neki uzgajivači duhana okrenuli su se, na koncu, posve neočekivanom uzgoju.

Savezna država Kentucky poznata je po duhanu, konjima i burbonu. No, ova država, koja, inače, nigdje ne dotiče more, uskoro bi mogla postati poznata po uzgoju morskih specijaliteta. Točnije – škampa! Tamošnje ministarstvo poljoprivrede tvrdi da uzgoj škampa osigurava jednak, ako ne i veći prihod od uzgoja duhana.

Uzgoj duhana, naime, regulira savezna vlada, koja je od 1998. na pola smanjila dozvoljenu površinu nasada duhana. S obzirom da otkupna cijena duhana i tako nije držala korak s inflacijom, farmeri već godinama vide kako im se prihod od duhana smanjuje. Mnogi se već premišljaju o drugim kulturama, a neki su to i konkretizirali sa škampima. Prva etapa kentakijskog uzgoja škampa odvija se u jednom bivšem samoposluživanju, u gradu Lexingtonu.

U zgradi bivšem samoposluživanja, u deset bazena, - svaki sa po 6 tisuća litara vode -, larve škampa rastu do dobi u kojoj se prodaju individualnim uzgajivačima. U svakom bazenu – njih 30 tisuća! Ukupno, dakle, 300 tisuća budućih škampa. Larve se kupuju od dobavljača za dva centa po komadu. Sedam tjedana kasnije, kad dosegnu stadij mladih škampa, prodaju se individualnim uzgajivačima za deset centi po komadu.

Lokalni farmer Hoppy Benton prilično dobro oslikava prosječnog kentakijskog uzgajivača škampa. On još uvijek ima nasade duhana i kukuruza, ali isto tako, na pola hektara zemljišta, napravio je ribnjak, u kojemu će mladi škampi rasti do stadija pune zrelosti, oko četiri mjeseca. Ove godine, on je u svoj ribnjak, krajem svibnja, stavio deset tisuća mlađaka škampa. Krajem rujna, izvadio je 250 kilograma škampa.

I njegov urod, kao i urod svih drugih uzgajivača škampa u Kentuckyju, odmah se proda. Veći dio rezerviraju lokalni restorani, a po ostalo dolaze kupci iz okoline i čekaju da im se iz ribnjaka na licu mjesta izvade svježi škampi. Oni koji su ih jeli, kažu da su ovi slatkovodni škampi mnogo ukusniji od morskih. Uostalom, oceanski škampi, kakvi se prodaju u američkim ribarnicama i restoranima, hrane se svime i svačime, kao pravi lešinari, što oni i jesu. Ovi uzgajani, hranjeni su biranom smjesom koja im daje vrlo fin okus.

Već se čuju najave da uzgajivači razmišljaju i o drugim školjkašima i racima. Hmm, možda ćemo uskoro, uz slavnog jastoga iz sjeverne države Maine, jesti i njegovog kentakijskog imenjaka.

XS
SM
MD
LG