Linkovi

Američko gospodarstvo na pragu recesije (31/10/01) - 2001-10-31


Izmedju 1992. i 2000. godine druge su zemlje zavidile Sjedinjenim Državama na stalnom gospodarskom rastu, koji je iznosio, u prosjeku, četiri posto godišnje. U tom je razdoblju otvoreno 22 milijuna novih radnih mjesta. Inflacija i nezaposlenost bili su vrlo mali, a produktivnost je bila visoka zahvaljujući inovacijama u informatičkoj tehnologiji. Govorilo se o “novoj ekonomiji”.

Još do prije godinu dana činilo se da je poslovni ciklus – s uobičajenim usponima i padovima ekonomske aktivnosti – isti kao i proteklih godina. Početkom 2000. godine došlo je, međutim, do naglog zastoja na Wall Streetu: prenapuhani balon Internet korporacija naglo je puknuo i označio kraj pet godina dugom razdoblju u kojem je vrijednost dionica povećavana u postotcima koji su izražavani dvoznamenkastim brojevima. U sektoru visoke tehnologije cijene dionica mnogih kompanija tada su pale za 90 posto. Ove su godine bankrotirali deseci kompanija, a bez posla su ostali deseci tisuća ljudi.

Michael Dell, koji je na čelu kompanije Dell Computers, objašnjava da se kompjutorski sektor tek sada uhvatio u koštac s problemom nagomilanih proizvoda u skladištima. "U stvari se nagomilala tolika količina viška opreme koju je trebalo iskoristiti, da tek sada – kako se čini – situacija možda ide nabolje”, kaže gospodin Dell.

Ministarstvo trgovine danas bi trebalo objaviti izvještaj o smanjenju bruto nacionalnog proizvoda za oko 1 posto u tromjesečnom razdoblju od srpnja do rujna. To bi predstavljalo prvi tromjesečni pad u zadnjih 8 godina. Prema definiciji, gospodarstvo je zapalo u recesiju ukoliko bruto nacionalni proizvod dva tromjesečja zaredom bilježi pad. Zadnja recesija u Sjedinjenim Državama trajala je od sredine 1990. do ožujka 1991. godine i ta je recesija smatrana relativno blagom.

Direktor korporacije Sprint Communications - William Esrey – smatra da postoje sličnosti izmedju stanja na samom početku 90-ih godina i današnje ekonomske situacije. "“Ako se sjetimo 1990, kada je Saddam, u kolovozu, izvršio invaziju na Kuvajt - i time doveo do strmoglavog pada gospodarskog rasta – sjetit ćemo se da je od tog ljeta do proljeća sljedeće godine povjerenje potrošača u ekonomiju bilo prepolovljeno. Burza je naglo promjenila kurs na dolje i vrijednost dionica je pala za čak 17 posto. Ne znam hoće li sadašnje stanje biti isto kao tada, jer još uvijek nemamo podatke o povjerenju potrošaća u domaće gospodarstvo, iako će ono najvjerojatnije biti oslabljeno. Ali koliko točno – to ne znamo”, ističe gospodin Esrey.

97 posto direktora i predsjednika 100 najvećih američkih kompanija ocjenjuje da je gospodarstvo zahvatila recesije. Kako kažu – otvaranje novih radnih mjesta zamijenilo je – njihovo zatvaranje, a stupanj nezaposlenosti će rasti do oko 6,5 posto od ukupnog broja radne snage u Sjedinjenim Državama. Nezaposlenost sada iznosi 4,9 posto.

No, iako poslovni čelnici tvrde da je recesija tu, još uvijek se osjeća snaga američkog gospodarstva. Prodaja automobila će, recimo, u listopadu biti vjerojatno rekordno velika. Većina analitičara očekuje izvlačenje iz recesije i ponovno jačanje gospodarskog rasta sredinom sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG