Linkovi

Plućni oblik bedrenice u New Yorku (30/10/01) - 2001-10-30


Istražitelji FBI-a i zdravstvene službe u New Yorku pokušavaju utvrditi kako je jedna žena oboljela od – kako se vjeruje - plućnog oblika bedrenice. Ona je primljena u bolnicu u nedjelju u veoma ozbiljnom stanju. Dužnosnici ne znaju kako je ta uposlenica u jednom bolničkom skladištu došla u kontakt sa sporama bedrenice.

Novi slučajevi kontaminacije antraksom otkriveni su u vladinim zgradama, ovdje u Washingtonu, uključujući State Department i zgradu iz koje se emitira program Glasa Amerike.

U međuvremenu, poštanski djelatnici u New Yorku i Floridi tužili su saveznu vladu zbog načina na koji se nosi s krizom antraksa. Dvoje, od troje ljudi koji su do sada umrli od bedrenice, bili su poštanski djelatnici.

Američki ministar pravosuđa John Aschroft sinoć je objavio novo upozorenje o mogućim terorističkim napadima. Gospodin Aschroft je kazao da se do takve procjene došlo na temelju pouzdanih informacija o mogućim napadima na Sjedinjene Države i američke interese u svijetu u sljedećih tjedan dana.

Američki ministar pravosuđa je dodao da nema pojedinosti o kakvoj vrsti napada bi se moglo raditi i što bi mogli biti ciljevi. Zbog takve procjene 18 tisuća sigurnosnih agencija diljem zemlje stavljeno je u najviši stupanj pripravnosti.

Ovo je drugo ovakvo upozorenje u manje od mjesec dana. Naime, FBI je 11. listopada priopćio da raspolaže pouzdanim informacijama o mogućnosti novih terorističkih napada.

Čelnik Ureda za domovinsku sigurnost, Tom Ridge, izjavio je danas da će Amerikanci biti na pojačanom oprezu sve dok Sjedinjene Države ne iskorjene terorizam kod kuće i u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG