Linkovi

Europska investicijska banka - značajan faktor obnove Hrvatske (28/10/01) - 2001-10-28


Trećinu troškova koje će međunarodna zajednica investirati u obnovu i oporavak država jugoistočne Europe osigurat će razvojna banka EU, Europska investicijska banka, objavljeno je u bančinom sjedištu u Luxembourgu. Računa se da će iznos ukupnih investicija dostići dvije i pol milijarde eura za sada privremenu listu od tridesetak projekata.

Sama je banka ovaj podatak objavila uoči početka konferencije Pakta o stabilnosti. Europska investicijska banka postaje sve značajniji faktor u obnovi Hrvatske. U ponedjeljak će, primjerice, u Luxembourgu biti potpisan sporazum Banke i Hrvatskih cesta o kreditiranju, popratit će ga pismena garancija hrvatske Vlade, što se smatra tek jednim od prvih koraka u sve intenzivnijoj suradnji Hrvatske s razvojnom bankom Europske Unije.

Izostanak povoljnih razvojnih kredita ove banke tokom zadnjeg desetljeća smatra se najvećim konkretnim gubitkom Hrvatske radi njene međunarodne izolacije. Pravo na bančina sredstva inače imaju, osim samih članica EU, zemlje s ugovornim odnosom s unijom. Izuzetak od pravila, dakle mogućnost da se ulaže i u razvoj zemalja koje još nisu sredile veze s unijom, odobrava Ministarsko vijeće unije.

Takva je odluka otvorila put bančinim kreditima za obnovu Bosne i Hercegovine, potom Makedonije i od nedavno Hrvatske. Krediti se odobravaju tek nakon detaljne provjere, Europska investicijska banka naročito pazi da svaka od investicija obećava brz povratak uloženog novca i osigurava dugoročnu razvojnu korist ne samo uskoj regiji u koju je investirano, već i širem prostoru.

Bančinim se kreditima realiziraju glavni elementi dogovorene politike razvoja europskih prometnih koridora, te će svaki dio prometne mreže na prostoru Hrvatske - kao već sada priključci na europske koridore X i V – moći računati na potporu banke u trenutku kada se u Hrvatskoj krene na izgradnju ili modernizaciju prometnica.

No, Hrvatska ne može računati na bančina ulaganja odluči li se na realizaciju projekta jadransko – jonske autoceste budući da ovaj prometni pravac nije ugrađen u kontinentalne prioritete. U Banci vole kazati da su njihova ogromna ulaganja tokom zadnjeg desetljeca dramatično poboljšala prometnu povezanost kandidatskih zemalja.

Ove je godine Europska investicijska banka preuzela na sebe glavninu investicijskog tereta obnove jugoistočne Europe nakon što se u tom prostoru sve do sada prisutnija banka, londonska Europska banka za obnovu i razvoj, preorijentirala na ulaganja u zemlje nekadašnjeg Sovjetskog saveza, u potpunosti prepustivši kandidate za članstvo u Uniji Europskoj razvojnoj banci.

XS
SM
MD
LG