Linkovi

Je li Amerika spremna za terorizam u kibernetičkom prostoru? (22/10/01) - 2001-10-22


Rujanski teroristički napadi protiv Sjedinjenih Država svrnuli su pažnju javnosti na opasnosti koje prijete ključnoj infrastrukturi zemlje, u koju spadaju i njezine kompjuterske i informacijske mreže. Predsjednik Bush je imenovao posebnog pomoćnika kako bi objedinio napore unutar vlade da se poboljša sigurnost informacijskih sustava u Sjedinjenjim Državama. Više o zaštiti američkog kibernetskog prostora - u prilogu Davida McAlaryja.

Kibernetički prostor - odnosno informacijska i kompjuterska mreža koja kontrolira i unapređuje veći dio moderne ekonomije - stalno je pod napadom. Kradljivci, saboteri, kao i oni koji uzbuđenje traže u opasnosti, često upadaju u kompjutorske mreže kako bi ukrali podatke, ometali dostupnost mreža, lansirali kompjuterske viruse, izvodili prijevarne transakcije ili uznemiravali pojedince ili kompanije.

I ovakav "neorganizirani nered" u kibernetskom prostoru već košta ekonomiju nebrojene milijune dolara. No, što ako bin Ladenova organizacija Al-Qaida poduzme organizirane napore da se probije u baze podataka i kompjuterske veze o kojima ovise financije, prijevoz i promet, opskba energijom, javne službe, vlada, hitne službe, komunikacije i mnogi drugi sektori?

Benzel: Iznimno ranjivi sustavi

Terry Benzel se na takvu pomisao odmah naježi. Ona je dopredsjednica američke kompanije za proizvodnju kompjuterskih programa, Advanced Security Research Networks. "Opasnost je ozbiljna i vrlo raširena. Ovi su sustavi iznimno ranjivi. Kibernetska prijetnja, promotrena zajedno s fizičkom opasnošću od terorizma, kakvom smo nedavno bili svjedoci, i više je nego zastrašujuća."

Gospođa Benzel je nedavno svjedočila pred odborom Zastupničkog doma Kongresa za znanost, čiji je predsjedatelj, Sherwood Boehlert, ukratko objasnio s kakvim se problemom zemlja sučeljava. "Američko društvo je posljednjih godina postalo u ogromnoj mjeri ovisno o kompjuterima i Internetu, čime smo postali ranjivi na napade kriminalaca ili terorista. Međutim, istraživanja i razvoj kompjuterskih sigurnosnih sustava uopće nisu držala korak s rastućom opasnošću."

Besparica i nedostatak motivacije

Stručnjaci kažu da je tek malen broj financijskih sredstava posvećen isključivo sigurnosti američkog kibernetskog prostora. Predsjednik Nacionalne akademije tehničkih znanosti, profesor Sveučilišta Virginije William Wulf žali se da, dok zemlja mobilizira specijaliste za biološko, kemijsko i druge vrste ratovanja, izbor eksperata za kibernetsku sigurnost vrlo je malen. "Istraživačka baza na području kompjuterske sigurnosti i sigurnosti mreža je sićušna. Tek malen broj znanstvenika na sveučilištima radi na razvoju dugoročnog odgovora na takve opasnosti."

Za takvo stanje, profesor Wulf krivi pomanjkanje financijskih sredstava. Ono malo novca što je dostupno za takva istraživanja dolazi tek iz nekoliko vladinih agencija, poput Ministarstva obrane i Agencije za istraživanje svemira. Drugi problem je nedostatak motivacije. Terry Benzel ističe da se industrija softvera usredotočila prvenstveno na profitabilne potrošne proizvode. Najbolje se prodaju softveri koji su jednostavni za korištenje, kaže ona, prema tome pitanje sigurnosti je definitivno u drugom planu.

Koordinacije vlade i privatnog sektora

Rujanski napadi promijenili su takav stav, no problem kibernetske sigurnosti smatra se preglomaznim da bi se njime bavio samo jedan sektor. Posebna savjetodavna komisija o terorizmu, koju je 1998. uspostavio Zastupnički dom Kongresa, smatra da svi sektori američkog društva trebaju surađivati na takvim pitanjima.

Predsjedatelj komisije je guverner savezne države Virginije, James Gilmore. "Osiguravanje od kibernetskih napada zahtijevat će daleko veću koordinaciju i kooperaciju među privatnim kompanijama, saveznim i lokalnim vladinim agencijama, sveučilištima, te policijskim službama. Ona će zahtijevati potpuno nove protokole i do sada nezabilježenu razinu povjerenja i suradnje."

U istom je duhu i jedna od najnovijih odluka predsjednika Busha, kojom se stvara poseban odbor s predstavnicima najvećih vladinih ministarstava i agencija, koji će se pozabaviti pitanjem kibernetske sigurnosti. Poseban predsjednikov savjetnik za kibernetsku sigurnost, Richard Clark, vodit će ovaj odbor, a prva mu je zadaća da se poveže s kompjuterskom industrijom i lokalnim vladama američkih saveznih država.

XS
SM
MD
LG