Linkovi

Alpake u zemlji konjogojstva (18/10/01) - 2001-10-19


Ukoliko pogledate malu markicu s unutrašnje strane košulje, na njoj će najvjerojatnije pisati da je košulja izrađena od pamuka, ili svile, ili rejona. Međutim, u Sjedinjenim Državama, sve više ljudi se odlučuje za tkaninu napravljenu od alpake ... i, u odgovor na takvu potražnju, sve više američkih farmera uzgaja ovu južnoameričku životinju, srodnu ljami.

Uz obalu rijeke Kentucky, blizu gradića Lexingtona, u onome što se u Americi naziva samim srcem konjogojske zemlje, nalazi se farma Seldom Scene. Na četrdeset hektara blago brežuljkaste travnate prerije, u vlasništvu Paula i Lindy Huber, životinje koje pasu upadaju u oči svakome, i domaćem i namjerniku. Naime, umjesto čistokrvnih konja, po kojima je ovaj kraj poznat u zemlji i svijetu, tu pasu graciozne i pomalo plahe alpake.

Ime farme, - Seldom Scene, naime, znači, Rijedak prizor! -, tako postaje i više nego razumljivo. Gospođa Huber, koja sa suprugom vodi farmu, svojedobno je i preselila u Kentucky upravo iz ljubavi prema konjima. No, prije četiri godine, ostavila je svoj posao učiteljice, kako bi bila kod kuće, podizala sinčića i uzgajala alpake. S alpakama je, kaže ona, za razliku od čistokrvnih konja, vrlo lagano raditi. One su mirne naravi, skromnih zahtjeva, i, kako ističe gospođa Huber, bez nervoze izdrže trčkaranje i ciku djece. Uz to, farma alpaka iznimno brzo vraća profite.

Alpake su južnoameričke životinje, srodne ali nešto manje od ljama, a uzgaja ih se zbog vrlo fine vune, nalik kašmiru. Osim Huberovih, alpake u saveznoj državi Kentucky uzgaja još tridesetak farmera, a, u čitavim Sjedinjenim državama ima oko 2100 uzgajivača.

Za razliku od prije nekoliko godina, kada je uzgoj alpaka bio ograničen na manje-više vrlo profitabilno, ali malobrojno individualno poduzetništvo, posljednjih par godina broj uzgajivača se značajno povećao, a i sektor se bolje poslovno organizirao. Deseci, pa i stotine uzgajivača organiziraju centralne otkupne postaje. Najveća, u Decaturu, u saveznoj državi Tennessee, opslužuje oko 600 uzgajivača.

Otkupne postaje sortiraju vunu i proslijeđuju je predionicama, ne samo u Sjedinjenim državama, nego i u Meksiku i brojnim zemljama Južne Amerike, odakle se na američko tržište vraćaju gotovi proizvodi. Takva poslovna politika rezultirala je smanjivanjem cijene gotovih proizvoda od alpake, učinivši ih pristupačnijima širem krugu kupaca, a zadržavši istodobno njihovu profitabilnost za uzgajivače.

A, kolika je zaista ta profitabilnost? Vratimo se farmi Seldom Scene. Lindy Huber kaže da je početna investicija iznosila 40 tisuća dolara, a prošle godine, prodali su što vune, a što mladih alpaka za uzgoj, za više od 400 tisuća dolara. Ta farma, inače, ima 95 alpaka, koje su prošle godine proizvele 45 kilograma vune.

Da to malo matematički olakšamo – kilogram alpakine vune u otkupu može dostići cijenu i do 400 dolara. Kilogram vune od ovaca otkupljuje se za 9, pa i manje dolara.

XS
SM
MD
LG