Linkovi

Američko-saudijski odnosi u sjeni terorizma (18/10/01) - 2001-10-18


Saudijska Arabija od ključne je važnosti za svjetsku opskrbu naftom, kao i za američku strategiju na Srednjem Istoku i šire. Ipak, ima znakova rastućih napetosti između Rijada i Washingtona zbog saudijske nevoljkosti da provede istragu o nekoliko terorista za koje se vjeruje da su bili uključeni u napade izvedene u Sjedinjenim Državama.

Tu je i pitanje rastućeg muslimanskog fundamentalizma u Saudijskoj Arabiji i prijetnje koju on predstavlja vladajućoj kraljevskoj kući. Ed Warner razgovarao je o situaciji u Saudijskoj Arabiji s tri američka stručnjaka za tu regiju.

Mnogi stručnjaci za regiju vjeruju da su na jugozapadu Saudijske Arabije boravili neki od terorista al-Qaide, prije terorističkih napada od 11. rujna. Ovo je navelo na zaključak da je Saudijska Arabija imala središnji značaj u planiranju ovog zločina. Velik je i broj onih koji ukazuju da terorizam cvjeta u atmosferi oštrog fundamentalizma, poznatog kao wahabizam, koji ima istaknuto mjesto u toj zemlji.

Kraljevska obitelj svjesna bin Ladenove mržnje

Tjednik “New Yorker” objavio je članak u kojem se upozorava da su islamski ekstremisti možda samo korak od preuzimanja vlasti u Saudijskoj Arabiji, zemlji u kojoj se nalazi čak četvrtina svjetskih zaliha nafte. James Akins, bivši američki veleposlanik u Rijadu, ističe da Osama bin Laden u Saudijskoj Arabiji ima simpatizere, no ne i među članovima kraljevske obitelji, koja ga je protjerala iz zemlje 1991.

Kraljevska obitelj je – kako kaže gospodin Akins – i te kako svjesna što bi je čekalo kada bi bin Laden došao na vlast. "Saudijci dobro znaju da Osama bin Laden mrzi saudijsku kraljevsku obitelj čak i više nego što mrzi Sjedinjene Države. Zato kraljevska kuća nema razloga da ne surađuje s nama u borbi protiv terorizma. Ukoliko bin Laden preuzme vlast u Rijadu, saudijski će prinčevi biti pogubljeni i oni su toga svjesni."

Podrška čelnih teologa

Međutim, kraljevska obitelj mora biti vrlo oprezna, s obzirom da se u zemlji prakticira vrlo stroga verzija islama, koju vladajući slojevi financiraju i potiču. Vodeći saudijski šeik objavio je fatvu protiv kraljevske obitelji zbog njene podrške američkoj akciji u Afganistanu.

Ta prijetnja može se zaustaviti – kaže William Rugh, predsjednik Amideasta, washingtonske obrazovne organizacije i bivši američki veleposlanik u nekoliko zemalja Srednjeg Istoka. Gospodin Rugh ukazuje da kraljevska obitelj sa svojim podanicima ipak dijeli istu vjeru. "Jedna od tajni njenog uspjeha bili su njeni odnosi prema vodećim teolozima, koji su do sada uglavnom bili uzajamno korisni. Muslimanski su teolozi uglavnom podržavali kraljevsku obitelj i njeno političko čelništvo, a kuća Sauda zauzvrat je podržavala teologe."

Sličnost sa šahovim Iranom?

Alfred Prados, analitičar washingtonske Kongresne službe za istraživanja vjeruje da bi trebalo doći do znatno većih unutarnjih potresa da bi kraljevska obitelj izgubila vlast. Saudijska Arabija nije ni izbliza u situaciji u kakvoj se nalazio iranski šah, kojega su fundamentalisti svrgnuli s vlasti 1978. "Vlast šahovog režima bila je vrlo slaba. Nije imala široku bazu. Uz jačanje fundamentalizma, jačao je i bijes zbog proizvoljnog i okrutnog ponašanja režima. U Saudijskoj Arabiji, režim ima daleko širu bazu. Vlast ne leži samo u monarhu, već u rukama mnogobrojne kraljevske obitelji, koja je, kroz sklapanje brakova, proširila veze s velikim brojem plemena."

Gospodin Prados upozorava, međutim, da smanjenje prihoda od nafte ugrožava vrlo bogate socijalne beneficije, koje Saudijci uživaju. Gubitak tih povlastica mogao bi izazvati dodatno nezadovoljstvo među velikim brojem mladih, pred kojima je neizvjesna budućnost.

Otvoreno protivljenje politici prema Izraelu

Veleposlanik Rugh kaže da kraljevska obitelj svojim protivljenjem američkoj politici prema Izraelu ide korak u korak s mišljenjem javnosti, iako je takav stav Rijada izazvao američke kritike. "Ukoliko upitate Saudijce da li podržavaju bin Ladena, većina će ih odgovoriti negativno. Ukoliko ih upitate da li smatraju da je u islamu prihvatljivo uništiti Svjetski trgovinski centar, reći će: 'Ne'. A ako ih upitate da li žele poslati djecu na studije u Sjedinjene Države, reći će: 'Da'. Ipak, što se tiče američke politike prema Izraelu, vrlo su kritični."

Saudijci znaju da u pojedinim pitanjima ne treba poistovjećivati američko društvo sa službenom politikom – dodaje veleposlanik Rugh. Sjedinjene bi Države – kaže – trebale biti svjesne da takav podjela postoji i u Saudijskoj Arabiji.

XS
SM
MD
LG