Linkovi

Pentagon poziva talibanske vojnike na predaju (18/10/01) - 2001-10-18


Pentagon poziva talibanske vojnike da se predaju, ili će se, u suprotnom, sučeliti sa smrću.

S ulaskom zračnih operacija protiv talibana i al-Qaide u njihov drugi tjedan, Sjedinjene Države pozivaju talibanske vojnike na predaju emitiranjem posebnih radijskih poruka. Ove se poruke – na jezicima dari i pašto – emitiraju iz posebnih zrakoplova tipa EC-130, koji služe kao leteće radijske i televizijske postaje. U porukama se kaže da se vojnicima koji se predaju, neće dogoditi ništa loše, te im se preporučuje da se američkim snagama približe s rukama u zraku i ispražnjenim oružjem. No, na pitanje – ima li uopće američkih vojnika na terenu, dužnosnici Pentagona ne žele odgovoriti.

Unatoč neodređenim odgovorima, izvori u Pentagonu naznačili su da bi američka kampanja mogla ući u sljedeću fazu, koja bi mogla uključivati i kopnene snage. Prema tim izvorima, na jednom nosaču zrakoplova u Arapskom moru nalaze se specijalci i helikopteri, spremni za upućivanje u Afganistan. Kontra-admiral John Stufflebeem, zamjenik zapovjednika operacija u Združenom stožeru, kaže da se talibanska obrana neprestano uništava.

"Sustavno izmičemo stolac na koji talibansko čelništvo računa kako bi moglo imati utjecaj i vlast," kazao je admiral Stufflebeem.

U međuvremenu, američke snage i dalje zračnim putem dostavljaju pakete hrane u Afganistan. Od sada je iz zrakoplova ispušteno preko 400.000 obroka

XS
SM
MD
LG