Linkovi

Do sada najžešći zračni udari (15/10/01) - 2001-10-15


Američki borbeni zrakoplovi nastavljaju napade na talibanske ciljeve u Afganistanu tijekom dana i noći, dok suparnički Sjeverni savez tvrdi da je osvojio nova područja od talibana. Današnji napadi na Kabul spadaju među najžešće izvedene tijekom dana.

U području kabulske zračne luke vidi se gusti dim, a eksplozije su se čule i u predgrađima Jalalabada i Kandahara. Talibani su na te napade otvorili protuzračnom vatrom. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld odbacio je optužbe talibana da su američkim zračnim udarima do sada poginule stotine civila. Gospodin Rumsfeld je priznao da je bilo civilnih žrtava, ali nije izašao s brojkom.

Sjeverni savez priopćio je u međuvremenu da su njegove snage došle na pet kilometara od Mazar-i-Sharifa, ključnog grada na sjeveru zemlje.

Sjeverni savez odbio poziv talibana

U Afganistanu, Sjeverni savez odbacio je poziv talibana da se te dvije suprostavljene strane udruže u borbi protiv Sjedinjenih Država. Afgansistanska islamska izvještajna agencija, sa sjedištem u Pakistanu, prenijela je riječi jednog talibanskog dužnosnika koji je rekao da je od mule Muhameda Omara dobio naređenje da pokuša uvjeriti gerilce Sjevernog saveza da prijeđu na stranu talibana i zajedno se suprostave Sjedinjenim Državama. Zapovjednici Sjevernog saveza ocjenjuju da talibani očajnički pokušavaju pronaći način kako da odgode neizbježno.

U SAD razbijeno nekoliko ćelija al-Qaide

New York Times izvještava da su američke vlasti razbile nekoliko aktivnih ćelija terorističke mreže Al-Qaida u Sjedinjenim Državama. Prema navodima Timesa, najmanje deset osoba koje su uhićene u proteklih nekoliko tjedana bile su povezane s osumnjičenim teroristom Osamom bin Ladeonom. U izvješću se također navodi da su navedena desetorica možda pomagali teroristima u pripremi prošlomjesečnih terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu. U istražnim aktivnostima nakon tih napada uhićeno je oko 700 osoba. Američke agencije reda i sugurnosti i dalje su na visokom stupnju pripravnosti zbog mogućih napada na američke interese u Sjedinjenim Državama i inozemstvu.

Predator bio na tragu mule Omara

Časopis New Yorker izvjestio je da je američka vojska imala priliku ubiti čelnika talibana mulu Muhameda Omara prve noći zračnih udara, ali to nije bilo dopušteno prema postojećim pravilima za akciju. Pozivajući se na američke obavještajne izvore autor teksta navodi da je bespilotna letjelica tipa Predator snimila konvoj u kojem se nalazio talibanski čelnik međutim nakon savjetovanja s časnikom za pravna pitanja odlučeno je da se na napadne taj konvoj. Prema izvorima u Pentagonu, ministar obrane Donald Rumsfeld razljutio se kad je doznao da taj incident.

Saudijska Arabija se protivi napadima na Afganistan

Ministar unutarnjih poslova Saudijske Arabije, princ Nayef, izjavio je da se njegova vlada protivi vojnim udarima na Afganistan. Saudijski ministar je rekao da je njegova vlada željela da Sjedinjene Države unište terorističke mreže bez pribjegavanja vojnim udarima.

Princ Nayef je dodao da još nije jasno je li u prošlomjesečnim terorističkim napadima u Sjedinjenim Državama sudjelovao bilo koji državljanin Saudijske Arabije kazavši da američke vlasti nisu predočile dovoljno dokaza o tome.

Saudijski ministar je također zanijekao umiješanost jedne islamske humanitarne zaklade, koja uživa podršku saudijske vlade, u terorističke aktivnosti.

Giuliani postao vitez

Britanska kraljica Elizabeta proglasila je njujorškog gradonačelnika Rudyja Giulianija počasnim vitezom zbog njegove pomoći i podrške britanskim obiteljima koje su izgubile svoje voljene u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar. Kraljica je titulama počasnih zapovjednika britanskog imperija odlikovala i čelnike njujorške policije i vatrogasaca.

XS
SM
MD
LG