Linkovi

Do sada, najžešći zračni napadi (11/10/01) - 2001-10-11


Sporadična protu-zračna paljba može se vidjeti nad Kabulom, gdje američki borbeni zrakoplovi bombardiraju vojni garnizon, nedaleko od zračne luke. Ovo je bio prvi napad na Kabul od sinoćnih zračnih udara, koje se smatra najžešćim od početka vojne kampanje protiv talibanskih i terorističkih ciljeva u Afganistanu.

U Washingtonu je glasnogovornik Pentagona izjavio, u svezi s talibanskim tvrdnjama, da je nemoguće provjeriti da li je u dosadašnjim zračnim udarima bilo civilnih žrtava. Glasnogovornik Pentagona je dodao da je zrakoplovstvo gađalo samo vojne ciljeve.

Umjesto talibana, široko utemeljena vlada

Afganistanski oporbeni Sjeverni savez priopćio je da je zauzeo ključnu središnju provinciju Ghowr, nakon žestokih borbi vođenih tijekom noći. Ova informacija nije neovisno potvrđena. U međuvremenu, visoki dužnosnik Sjevernog saveza, Doud Mir sastao se s s američkim zakonodavcima u Washingtonu. Gospodin Mir je rekao da oporbeni savez pruža obavještajne informacije saveznicima o Osami bin-Ladenu. On je dodao da njegova grupa ne planira krenuti u osvajanje Kabula, zbog loših iskustava s talibanima s početka devedesetih. On je dodao da oporba želi da talibane zamijeni široko utemeljena vlada u koju bi bile uključene sve afganistanske frakcije i grupe.

Kongres o humanitarnoj pomoći

U Kongresu Sjedinjenih Država govorilo se, kasno sinoć, o humanitarnoj pomoći narodu Afganistana. Svjedočenje u senatskom odboru za vanjsku politiku održano je tri dana nakon početka zračne kampanje. Kako s Capitol hilla javlja Deborah Tate, prve pošiljke zamišljene su kao preliminarna pomoć, dok se ne organizira sustavna dostava hrvane izbjeglicama.

Andrew Natsios, direktor američke Agencije za međunarodni razvoj, opisuje tešku humanitarnu situaciju u Afganistanu. "Glad ove zime prijeti milijunu i pol ljudi. Kritična nestašica hrane prijeti dodatnom broju od pet do sedam milijuna Afganistanaca. Svi su oni djelomično ili u potpunosti ovisni o stranoj pomoći."

Liječnici bez granica kritiziraju SAD

Međutim, organizacija Liječnici bez granica kritizira sadašnje američke napore. Nicolas Torrente, čelnik ove međunarodne humanitarne organizacije, smatra da su zračne pošiljke neefikasne i potencijalno opasne. Najgore je to što ovu humanitarnu operaciju izvodi američka vojska, smatra gospodin Torrente, dodajući da time “akcija gubi na neutralnosti i dobija političku simboliku.”

S tim se ne slaže Ken Bacon, direktor privatne humanitarne organizacije Refugee International. On kaže da su zračne pošiljke, iako nedovoljne, pomogle izbjeglicama. Gospodin Bacon procjenjuje da će se svaki mjesec morati isporučiti oko 50 tisuća metričkih tona hrane. "Da bi uspjele, Sjedinjene Države u susjednim zemljama moraju surađivati s Ujedinjenim Narodima. Važno je da se što prije organiziraju humanitarni kopneni konvoji. To treba učiniti prije zime."

Predsjedatelj senatskog vanjskopolitičkog odbora, senator Joseph Biden, predložio je dodatna sredstva za poslijeratnu obnovu Afganistana. Paket pomoći obuhvaćao bi gradnju infrastrukturnih objekata, uspostavu svjetovnog obrazovnog sustava, te uklanjanje opijuma kao poljoprivredne kulture. Senator Biden procjenjuje da bi paket pomoći Afganistanu bio vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Al-Qaida se financira prodajom meda

Dnevnik New York Times objavljuje da američki dužnosnici imaju dokaze da Osama bin-Laden kontrolira prodajnu mrežu meda, što je glavni proizvod na Srednjem istoku još od biblijskih vremena, te da su pripadnici al-Qaide, također, uključeni u taj posao.

Al-Qaidine trgovine s medom pronadjene su u Pakistanu i diljem Srednjeg istoka, a ključna lokacija nalazi se u Jemenu, gdje se proizvodi najčišći i najskuplji med u regiji, a u toj je zemlji i veliki broj bin Ladenovih pristaša. New York Times se pozvao na riječi jednog visokog dužnosnika američke adminstracije koji kaže da se prodajom meda osiguravaju legitimni prihodi za al-Qaidinu terorističku mrežu.

XS
SM
MD
LG