Linkovi

Od 'vladine jeke' do pravog novinarstva (10/10/01) - 2001-10-10


U današnjem pregledu američkog tiska donosimo izvatke iz uvodnika o našoj medijskoj kući, Glasu Amerike, koji su objavljeni u današnjim izdanjima New York Timesa i Chicago Tribunea.

Od okončanja hladnog rata programi Glasa Amerike doživjeli su preobražaj: iz uloge "vladine jeke" u pravo novinarstvo - piše uvodničar New York Timesa. "Ova postaja, koja emitira na 53 jezika, za mnoge je ljude jedina protuteža propagandi njihovih vlada. Prema prošlogodišnjem ispitivanju javnog mnjenja, 67 posto posto Afganistanaca sluša Glas Amerike. Potreba da se danas zadrži kredibilni alternativni izvor vijesti za muslimane, čini pokušaj administracije da cenzorira Glas Amerike još dvojbenijim. Glas Amerike danas je neovisna agencija, no financira ju vlada i još je uvijek podložna pritiscima Državnog tajništva i Kongresa. Dolazak rata trebao bi biti prilika da on ojača svoju neovisnost. Prošli mjesec ova je radio postaja" - podsjeća New York Times - "dobila interview od afganistanskog čelnika mule Muhameda Omara".

Glas Amerike ili 'glas američke politike'?

"Iako je to nesumnjivo u novinarskom smislu vrijedan materijal, Državno je tajništvo zatražilo od Glasa Amerike da ga ne objavljuje. Nakon nekoliko dana oklijevanja, ova je postaja objavila dijelove tog interviewa u jednom većem prilogu. Čak i to ograničeno korištenje izjava mule Omara inspiriralo je pozive u Kongresu da se Glas Amerike ponovno pretvori u glas američke politike" - piše uvodničar New York Timesa.

"Drugi pak žele da se obnovi Radio slobodni Afganistan, koji je postojao za vrijeme sovjetske okupacije te zemlje, kao ideološka alternativa Glasu Amerike. Još jedna postaja koja emitira program na jezicima pashto i dari, nedvojbeno bi dovela do iscrpljivanja materijalnih i novinarskih resursa na Glasu Amerike", nastavlja se u uvodniku newyorškog lista.

Pokušaj utjecaja na al-Jazeeru

"Kao dodatak tomu, državni tajnik Colin Powell prošli je tjedan rekao čelnicima Katara da je zabrinut zbog ekstremističke retorike koju koristi arapska televizijska satelitska postaja koja emititra iz te zemlje - Al Jazeera. Ta postaja najvažniji je i neovisni izvor vijesti na arapskom. Njezina izvješća izazivala su ljutnju mnogih arpaskih vlada, što im nesumnjivo ide u prilog. Ova televizijska kuća razbijesnila je mnoge Amerikance jer je nekoliko puta emitirala interview s Osamom bin Ladenom 1998.godine, no to je također jedina postaja koja ima svog izvjestitelja u dijelu Afganistana pod kontrolom talibana. Sve su to vrlo vrijedna izvješća i mnoge svjetske medihjske kuće su ih preuzimale od Al Jazeere" - smatra uvodničar New York Timesa.

Cenzura - pogrešan odgovor na neistine

"Zabrinjavajuća je činjenica da Al Jazeera često ubacuje u svoje vijesti žestoka anti-izraelska i anti-američka stajališta" – piše New York Times. "Radikalni islamisti dominiraju talk-showovima, a postaja je izvjestila kako je Židovima bilo rečeno da 11. rujna ne dolaze na posao u Svjetski trgovinski centar, čime se samo poticala glasina, u koju velik broj muslimana vjeruje, kako iza terorističkog napada stoje Židovi. No ispravni odgovor na to nije da se od Katara traži da cenzurira ovu postaju. Umjesto toga Washington bi trebao zasipati Al Jazeeru interviewima američkih dužnosnika i uvaženih muslimana koji bi mogli odgovoriti na anti-američku propagandu" - piše New York Times, zaključujući - "ako ova tv postaja postane toliko ideologizirana da je neće zanimati neradikalna stajališta, tad Zapad mora pokrenuti svoj satelitski televizijski program na arapskom."

Uravnoteženo izvještavanje Glasa Amerike

Današnji uvodnik u Chicago Tribuneu započinje riječima "Sve je veći pritisak na Glas Amerike da se manje ponaša kao novinska mreža, a više kao megafon za politiku američke vlade. Takvi pritisci, koji se obično pojavljuju kad je zemlja u ratu, mogli bi dovesti do toga da ova agencija izgubi svoj kredibilitet kao pouzdani izvor vijesti. Nažalost, izvješćivanje koje nekom zvuči razumno i pošteno, drugom neizbježno zvuči kao ono s nepopravljivim predrasudama, posebice zbog povišenih emocija nakon napada 11. rujna. Ideja da se na postaji koja se financira novcima poreskih obveznika emitra razgovor s talibanskim čelnikom, mnogima može zvučati kao nečuvena perverzija misije Glasa Amerike. No ova je postaja u nedjelju objavila govor predsjednika Busha u kojem se najavljuju zračni udari, kao i komentar novog direktora Glasa Amerike Roberta Reillyja u kojem se objašnjavaju američki vojni ciljevi i promiče činjenica da su Sjedinjene Države najveći donator humanitarne pomoći Afganistanu" - piše Chicago Tribune.

"Stvar je u tome da bez kredibilnosti kao izvor vijesti i informacija Glas Amerike neće imati publiku, a bez publike, mogućnost da se čuju američka stajališta bit će izgubljena na mnogim mjestima u svijetu. Glas Amerike predstavlja američka vanjskopolitička stajališta na način na koji druge postaje donose reklamne poruke. Ukoliko Glas Amerike počne zvučati manje kao vijesti a više kao uljepšavanje politike Bijele kuće, dovest će u pitanje svoju teško stečenu kredibilnost, jednu od temeljnih stvari koju je vrlo teško ponovno steći."

XS
SM
MD
LG