Linkovi

Irak iza bin Ladena? (10/10/01) - 2001-10-10


Do sada su samo vlade Iraka, Irana i Sudana osudile američke i britanske zračne udare u Afganistanu. Irački čelnik Sadam Husein nazvao je zračne udare činom agresije u suprotnosti s međunarodnim pravom. Sve od terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, koji su dovedeni u vezu s Osamom bin Ladenom i njegovom al-Qaidom, pojavljuju se teorije da ova veza dalje vodi do Sadama Husseina.

Predsjednik George Bush kazao je da je al Qaida “povezana s mnogim drugim organizacijama u različitim dijelovima svijeta”, te da “ovih terorista ima u više od šezdeset zemalja.”

Mylroie: Dio Sadamovog rata protiv Amerike

Laurie Mylroie, autorica knjige Osveta – Nedovršeni rat Sadama Huseina protiv Amerike, smatra da u bin Ladenovoj mreži ključnu ulogu igra upravo Irak, te da bi američka vlada i stručnjaci za Srednji Istok trebali imati na umu tu vezu. "Morali bi shvatiti da iza bin Ladenove mreže stoji Irak. Ovo je dio Sadamovog rata protiv Sjedinjenih Država. Iračke obavještajne službe usko surađuju s bin Ladenom. On im služi da mogu zanijekati poteze svojih obavještajnih krugova. Irak je glavna sila iza terorističkih napada usmjerenih na Sjedinjene Države."

Gospođa Mylroie ističe da bin Laden i Sadam Husein dijele iste političke ciljeve, te da pripadaju istoj sekti islama. "I bin Laden i Sadam su suniti. Imaju isti cilj – istjerati Sjedinjene Države iz Perzijskog zaljeva i svrgnuti saudijsku vladu. Znamo za bin Ladenove kontakte s iračkim obavještajnim službama. Znamo da se prije napada na Svjetski trgovinski centar, jedan od napadača sastao s iračkim agentima u Češkoj. Naravno, da treba ukloniti bin Ladena, ali ne treba zaboraviti 'glavu zmije' – Bagdad. Mislim da drugu fazu kampanje protiv terorizma, treba usmjeriti protiv Sadama i tako dovršiti ono što nismo dovršili ratom u Perzijskom zaljevu."

Peck: Mnogi žele optužiti Irak

Edward Peck, stručnjak za Srednji Istok, nije uvjeren da postoji veza između bin Ladena i iračkog čelnika. "Iračka vlada, na čelu sa strankom Baath, svjetovni je režim, koji se u mnogo čemu razilazi s bin Ladenom i drugim fundamentalističkim muslimanima. Zato ne vjerujem da je Irak imao bilo kakve veze s napadima u Sjedinjenim Državama. Naravno, ima mnogo onih koji pod svaku cijenu pokušavaju pokazati da neka veza ipak postoji, samo da bi mogli dodati Irak popisu zemalja koje ćemo pretvoriti u prašinu. No, mislim da bi to bila ozbiljna greška."

Gospodin Peck dodaje, međutim, da je sasvim moguće da Sadam Husein na neki način pomaže bin Ladenu, kada smatra da mu je to u interesu.

Michael Ledeen, znanstveni suradnik pri Institutu American Enterprise vjeruje da je Irak jedna od zemalja povezana s napadima od 11. rujna. Prema njegovom mišljenju, iza napada stoji niz država, kao što je to bio slučaj i s prvim napadom na Svjetski trgovinski centar 1985.

Mack: Nema dokaza iračke umješanosti

Umirovljeni američki diplomat David Mack obnašao je dužnost zamjenika pomoćnika državnog tajnika za Srednji istok i veleposlanika u Ujedinjenim arapskim emiratima. Gospodin Mack nije uvjeren u vezu između nedavnih napada i Iraka. "Nisu mi poznati nikakvi uvjerljivi dokazi o toj vezi. Osobno, bilo bi mi jako drago kada bismo utvrdili da je za napade kriv irački režim, no slažem se s nekim visokim američkim dužnosnicima i čelnikom izraelske vojne obavještajne službe, koji smatraju da za to nema dokaza."

Gospodin Mack dodaje, međutim, da nije čudno da su se spekulacije o vezi između Iraka i napada pojavile, s obzirom da se zna da je Irak ranije štitio terorističke organizacije, koje su sijale smrt po Zapadnoj Europi i arapskom svijetu. Irak, štoviše, već dugo podržava međunarodni terorizam, te mnogi vjeruju da se međunarodni terorizam neće moći iskorijeniti ukoliko se ne učini nešto oko Bagdada – zaključuje gospodin Mack.

Određivanje prioriteta

On dodaje da pri proširivanju kampanje protiv terorizma i na države koje podržavaju teroriste, treba pažljivo ustanoviti radne prioritete. Prvo se – kako kaže - treba pozabaviti al-Qaidom, koja predstavlja prijetnju ne samo Sjedinjenim Državama, već i mnogim arapskim i muslimanskim vladama. Bivši američki diplomat David Mack nadalje kaže da je irački režim do sada bio najbliži bivšoj komunističkoj Jugoslaviji. Sadam je, po dolasku na vlast, učinio sve što je mogao da bi suzbio vjerske institucije.

Bin Laden za iračkog čelnika kaže da je ateist, čiji je bog stranka Baath, što, prema ocjeni, gospodina Macka dokazuje da su bin Laden i Sadam ideološki na potpuno suprotnim polovima. To s druge strane, prema ocjeni ovog američkog stručnjaka za Srednji istok, ne isključuje neki oblik koordinacije između Sadamovih obavještajnih službi i pojedinih ćelija al-Qaide, no teško da između njih postoji suradnja na visokim razinama.

XS
SM
MD
LG