Linkovi

U nekonvencionalnom ratu, glavni komandosi (9/10/01) - 2001-10-09


Uz zračne udare na vojne i terorističke ciljeve u Afganistanu, te zračnu dostavu humanitarne pomoći, vjeruje se da su u tijeku i operacije na kopnu. O takvim tajnim djelovanjima u pravilu se ne govori, međutim vojni analitičari očekuju da će u lovu na teroriste specijalne postrojbe ili komandoske jedinice biti najefikasnije.

Nakon prvih zračnih udara, u nedjelju, ministar obrane Donald Rumsfeld informirao je novinare o akciji, no, nije želio odgovoriti o pojedinostima manje vidljivih aspekata vojne akcije. "Da smo željeli da takve djelatnosti budu javne, već bismo o njima raspravljali."

No, ministar Rumsfeld nije zanijekao da američke kopnene postrojbe djeluju na tlu Afganistana. Ustvrdio je samo da, kada bi značajan broj kopnenih postrojbi djelovao na tlu Afganistana, to bi do sada već bilo poznato.

Spencer: Komandosi identificiraju ciljeve

Vojni analitičar Jack Spencer kaže da američka vlada mora držati u tajnosti djelovanje komandosa stoga što najveći dio informacija o njihovom djelovanju dolazi iz izvora bliskih talibanima, te bi obznanjivanje takvih podataka moglo ugroziti i pojedince i čitavu misiju.

Gospodin Spencer, koji radi u Zakladi Heritage, u Washingtonu, kaže da su jedinice komandosa najkorisnije u identifikaciji ciljeva, ne samo objekata, nego i osoba - čelnika terorističke mreže al-Qaida, kao i pripadnika talibanskih snaga koji im pomažu.

"Često čujemo da se o ovom ratu govori kao o nekonvencionalnom ratu. Nekonvencionalnim ga čine upravo mete napada. U Afganistanu, ciljevi naših napada su drugačiji nego u ranijim sukobima. Koristit ćemo, doduše, iste strategije i definiranje krajnjih ciljeva kao i uvijek do sada. To se upravo i događa: identifikacija mehanizama protuzračne obrane, identifikacija zapovjednih i kontrolnih centara i slično. Tome služe ovi prvi udari. No, na dulji rok, moramo doći do konkretnih osoba. Siguran sam da već sad imamo ljude na terenu - koji su tamo vjerojatno još od napada 11. rujna - koji identificiraju ljudske ciljeve" - kaže Jack Spencer.

O'Hanlon: Glavni zadatak - likividacija čelnika

Analitičar Michael O'Hanlon kaže da bi ga iznenadilo da zračni udari zaista i dohvate osumnjičenog terorističkog vođu Osamu bin Ladena ili talibanskog čelnika mulu Mohammada Omara. Kako kaže, zračni udari su prvenstveno namijenjeni oslabljivanju talibana kako bi ih se učinilo ranjivijima prema napadima Sjevernog saveza ili drugih antitalibanskih skupina.

Michael O'Hanlon, koji radi u Institutu Brookings, u Washingtonu, kaže da su jedinice komandosa trebale biti na svojim položajima, na terenu, znatno prije početka zračnih udara. "Moja preporuka bila bi da se jedinice komandosa postave na teren prije zračnih udara kako bi - pod prilično realističkom pretpostavkom da udari neće pogoditi nikoga iz čelništva al-Qaide, odnosno talibana - čekale da svi ti čelnici izađu iz svojih skloništa da bi procijenili nastale štete i planirali slijedeće poteze. Prema tome, kada se to dogodi, kada dotični ljudi izvire iz svojih jazbina i pokušaju međusobno komunicirati, komandosi su već tu, sposobni za brzu akciju istog trenutka kada nešto spaze."

Na teškom terenu učinkoviti jedino komandosi

I Jack Spencer i Michael O'Hanlon se slažu da je malo vjerojatno da će protuteroristički savez, sa Sjedinjenim Državama na čelu, u Afganistanu angažirati velik broj kopnenih postrojbi. Tamošnji teren ne pogoduje niti pješaštvu ni tenkovima. No, specijalne postrojbe - ukupno nekoliko desetaka, ili najviše nekoliko stotina komandosa - mogle bi na takvom terenu biti vrlo učinkovite, smatra gospodin O'Hanlon.

Dapače, komandosi bi čak bili u prednosti, jer im oprema i vrhunske komunikacije omogućuju nesmetano djelovanje u bilo kakvim okolnostima, uključujući i zimsko vrijeme.

Jack Spencer ističe da tehnička opremljenost omogućuje specijalnim postrojbama jednako snalaženje na terenu kao i domaćim borcima koji su tu proveli čitav život, a uniforme, izrađene od tehnološki najnaprednijih materijala, mogu ih držati toplima i pri najnižim temperaturama.

Najteži aspekt uspješnog djelovanja komandoskih jedinica, smatra Michael O'Hanlon, bit će osigurati im pouzdane obavještajne podatke.

XS
SM
MD
LG