Linkovi

Europa: solidarnost i humanitarna pomoć (8/10/01) - 2001-10-08


Prve se europske reakcije na početak obračuna s terorizmom svode na izražavanje solidarnosti sa SAD, podsjećanje da se ne ratuje s muslimansko–arapskim svijetom već s terorizmom, te napore da se milijunima izbjeglica, nevinih žrtava rata, osigura pomoć.

Sada, kada su zemlje saveznice lansirale vojne operacije u Afganistanu, predsjedništvo Europske Unije ponovno potvrdjuje solidarnost sa Sjedinjenim Državama, jednako kao i s Britanijom i svim drugim zemljama uključenim u operacije. Podsjećamo da EU, u skladu s UN-ovom rezolucijom, drži odgovor SAD legitimnim. Ovo je dio deklaracije koju je u ime EU odaslao premijer predsjedavajuće Belgije, Guy Verhofstadt.

Deklaracija sadržava stavove EU, dakle punu podršku Amerikancima i saveznicima, podsjećanje da je vojna akcija, nakon svih propalih pokušaja u iznalaženju mirnog rješenja, ostala jedini način borbe s terorizmom, potom poruke kako se radi o udaru na teroristička uporišta, a ne o vojnim operacijama usmjerenim protiv islama ili arapsko–muslimanskog svijeta.

Za Europu je prioritet humanitarna pomoć izbjeglicama, potvrdio je Bruxelles. Unija je već ranije otpočela intenzivniju dostavu humanitarne pomoći, kako se kaže u priopćenju Romana Prodija, “nevinim žrtvama ove situacije”. U europskom je medijskom prostoru početak razračunavanja s teroristima, prema očekivanjima, udarna tema. Prve poruke i reakcije razlikuju se samo u upotrijebljenim riječima, njihova je osnovica jednaka.

Njemačka i Francuska spremne su ući u akcije čim dobiju konkretan zahtjev Amerikanaca, potvrdio je njemački kancelar Gerhard Schroeder. U akcije ulazimo za nekoliko dana, riječi su francuskog lidera Jacquesa Chiraca. Udari su provedeni na centre terorističke aktivnosti i svjetskoj antiterorističkoj koaliciji predstoji duga, kompleksna operacija neutralizacije terorista, zaključio je francuski predsjednik.

Nije bilo drugog načina osim vojnog rješenja, poručio je nizozemski premijer Wim Kok. Mi smo uz SAD, komentirao je talijanski premijer Silvio Berlusconi, hitno se vraćajući u Rim.

U NATO-savezu tvrde da NATO-vi resursi nisu još upotrijebljeni, s izuzetkom angažmana zrakoplova za rano uzbunjivanje AWACS. Ovdje je pravo malo iznenadjenje stav Libije, države koja je godinama slovila kao uzdanica terorističkih aktivnosti. Udar SAD i saveznika u potpunosti je legitiman, riječi su pukovnika Gadafija, i samog ne tako davno mete američkih antiterorističkih udara.

Mjere sigurnosti po europskim gradovima naglašeno su pojačane. Policija je prisutna na svim važnijim točkama i posebna se pažnja posvećuje američkim objektima i zdanjima u kojima su smještene vladine institucije. Nema iluzija da udar po Afganistanu ne donosi i opasnost terorističkog odgovora, no to je i Europljanima, da tako kažem, uračunati rizik žele li se riješiti zla čija je prijetnja veoma brzo i veoma efikasno ujedinila doslovno sve europske države i dovela do stvaranja svjetske antiterorističke koalicije.

XS
SM
MD
LG