Linkovi

Europska unija: Udari legitimni (8/10/01) - 2001-10-08


U prvim danima antiterorističkog udara, Europa je jednoglasna u svojoj podršci koalicije. Europska unija, osim bezrezervne potpore Washingtonu, u prvi plan stavlja nužnost humanitarne akcije širokih razmjera ne bi li olakšala teškoće narodu Afganistana.

"Sjedinjene su Države napadnute i imaju potpuno pravo braniti se, udari na ciljeve u Afganistanu su ta vrst obrane i rat s elementima bin Ladenove teroristicke mreže, kao i sa njegovim zaštitnicima, talibanskim režimom, legitiman je. Napadi nisu usmjereni na islam niti na narod Afganistana, oni imaju za cilj pogon koji je baza terorizma. Europska Unija stoga stoji uz Sjedinjene Države i antiterorističku koaliciju" - ovo je rezime svih izjava i komentara najviših europskih dužnosnika.

Izjave bezrezervno podržavaju koaliciju - iako stižu iz ideološki različitih izvora. Javnost nekih država u Uniji priprema se na činjenicu da će se i njihovi vojnici, zrakoplovi i brodovi, možda već sutradan – kada to konkretno zatraže Amerikanci – pridružiti protuterorističkoj koaliciji.

Drugi naglasak koji se stavlja u ovoj krizi jeste intenziviranje humanitarne pomoći. Europska je Komisija u ponedjeljak odobrila novih 25 milijuna eura za Afganistan, čime je iznos izdvojen iz europskog proračuna za potrebe smanjivanja razmjera bijede tamošnjeg življa dostigao zamašnih 300 milijuna eura. Ovim se iznos ne zaokružuje – najavljeni su novi prilozi, ovisno o potrebama.

Ministri vanjskih poslova EU su na svome redovnom zasijedanju u Luxembourgu obradili i ekstra – točku dnevnog reda, kampanju protiv terorizma, ponovivši znane europske stavove pune, bezrezervne potpore Washingtonu i antiterorističkoj koaliciji.

Na diplomatskom je planu Bruxelles krenuo u daljnje jačanje globalne antiterorističke koalicije nagradivši zemlje regije, bliske susjede Afganistana, intenziviranjem trgovinskih i diplomatskih veza. Ili obnovom dijaloga, kako to vole kazati ovdašnji visokorangirani političari.

Pakistan i Iran su, primjerice, godinama na listi zemalja pod udarom različitih vrsta europskih sankcija, no njihovo postavljanje na stranu antiterorističke koalicije, čak i ako je diskretno poput iranskoga, honorirano je obećanjem brze normalizacije odnosa i, dakako, gospodarskih veza.

Europska je unija iste poruke odaslala ostalim zemljama regije nastojeći uravnotežiti ustupke kako bi ne baš dobre susjede ostavila s osjećajem da su u Bruxellesu i prijestolnicama jednako cijenjeni.

Dodajem kako je europska javnost podržala legitimnost udara, sve uz izvjesnu dozu strepnje da bilo kakvo iskakanje u ovom, kako se kaže, “asimetričnom odgovoru” ne učini neku novu štetu i koaliciji uglavnom sklone islamske zemlje ne prijeđu na onu drugu stranu.

Mjere sigurnosti i dalje su pojačane, za sada nema incidenata. Jutrošnja je zrakoplovna nesreća u milanskoj zračnoj luci Linate, usprkos visokom broju žrtava, za javnost manje tragična jer je nisu izazvali teroristi već gusta magla, loša komunikacija letjelica i splet nesretnih okolnosti. I ovo govori o atmosferi u kojoj danas, u vrijeme prvog obračuna s teroristima, živi Europa.

XS
SM
MD
LG