Linkovi

Orijentalistiku se sluša i stojeći (4/10/01) - 2001-10-04


Kada je profesor Mark Juergensmeyer prošli tjedan ušao u predavaonu na svoje prvo predavanje u ovom semestru iz kolegija "Globalni sukobi", probio se do podija i ploče preskačući i zaobilazeći studente koji su sjedili na svim stepenicama auditorija. Velik broj studenata ostao je ispred vrata predavaone, jer u njoj više nije bilo mjesta niti za stajanje!

Za takvom popularnošću čezne svaki predavač, no, ovog dana, 550 studenata je napunilo predavaonu sa 220 mjesta zbog terorističkih napada 11. rujna. Profesor Juergensmeyer, sociolog na sveučilištu Californije u Santa Barbari, kaže da je očekivao veće zanimanje nego inače, ali ne ovoliko – pažnja studenata bila je tolika da bi u stankama između dvije rečenice svog predavanja mogao čuti iglu da je pala na pod!

Teroristički napadi snažno su se odrazili na sve fakultete u Sjedinjenim državama – predavači prilagođavaju svoje kolegije doslovce "u hodu", a studenti preplavljuju kolegije koji su ranije smatrani "egzotičnima", poput studija arapskog jezika, studija islama, općenito orijentalistike, te studija o Srednjem istoku i terorizmu. Na sveučilištu Harvard, neki su studenti, kako je javljeno, potpuno promijenili rasporede svojih predavanja kako bi se uspjeli ubaciti u seminare u malim grupama s nazivima poput "Misao i promjene na suvremenom Srednjem istoku", ili, "Budućnost ratovanja".

Profesor Juergensmeyer uspoređuje ovaj fenomen s onime iz vremena Vijetnamskog rata, kada su studenti dolazili na određena predavanja isključivo iz želje da nešto nauče, a ne da zadovolje uvjete. Na njegovom fakultetu, u Santa Barbari, oglašavaju se nova predavanja, otvorena za sve zainteresirane, na teme "Islam i politika terora", te "Korijeni islamske militantnosti".

Za sada, pedagozi se ne usuđuju proricati hoće li se takav interes odraziti i u dugoročnom povećanju broja stručnjaka za srednjoistočna pitanja. Financijska motivacija nije posebno velika – sveučilište Princeton obavještava svoje studente, zainteresirane za studij orijentalistike, da mogu očekivati posao s godišnjom plaćom od oko 24 tisuće dolara, i to kao antropolozi, trgovci umjetninama ili arheolozi.

Financijsku stranu profesionalnog opredjeljenja za srednjoistočne studije, kažu poznavaoci prilika, vjerojatno će poboljšati povećana potražnja za takvim profilima u obavještajnoj i diplomatskoj djelatnosti. Trenutno, FBI, kako se javlja, svojim prevodiocima plaća 40 dolara po satu. Američke obavještajne agencije, kaže se, vrhunskim jezičkim specijalistima nude plaću od 60, pa i više tisuća dolara godišnje.

Druga je priča da američka sveučilišta nisu potpuno spremna na tako povećan interes za studij orijentalistike, posebice arabistike, geopolitike Srednjeg istoka, pa ni islama. Samo pedesetak koledža i sveučilišta nudi stvarno sveobuhvatne programe srednjeistočnih studija. Programi studija islama, premda su enormno porasli u posljednjem desetljeću, ipak su još uvijek malobrojni. Vjerojatno najslabije zastupljeni studiji, koji su se sada našli u žarištu pozornosti, su oni posvećeni terorizmu. Tek šačica američkih fakulteta nudi kolegije posvećene ovoj "vrućoj" temi.

XS
SM
MD
LG