Linkovi

WP: CIA obučavala pakistanske komandose za hvatanje bin Ladena (3/10/01) - 2001-10-03


"Washington Post" jutros javlja da je 1999. Središnja obavještajna agencija CIA tajno obučila i opremila oko 60 pakistanskih komandosa, koji su trebali u Afganistanu uhvatiti ili ubiti Osamu bin Ladena. Pozivajući se na upućene izvore, washingtonski dnevnik piše da su operaciju organizirali administracija predsjednika Clintona i tadašnji pakistanski premijer Nawaz Sharif. Pakistan je za svoju suradnju trebao dobiti paket ekonomske pomoći i ukidanje sankcija. No, od plana se odustalo zbog vojnog udara u Islamabadu.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” jutros piše da će Sjedinjene Države možda morati odustati od smrtne kazne ukoliko želi izručenje osumnjičenih terorista iz Europe. Kako piše ovaj list, dužnosnici Europske unije trebaju sljedeći mjesec razgovarati s američkim dužnosnicima o pojednostavljivanju postupka izručenja. No, cijena izručenja mogla bi biti američko obećanje da osumnjičenici u vezi s nedavnim napadima neće moći biti kažnjeni smrtnom kaznom. Većina zemalja Unije vjerojatno će se protiviti sporazumu o izručenju, sve dok Sjedinjene Države imaju smrtnu kaznu. To bi moglo ugroziti inače uspješnu američko-europsku suradnju na hvatanju terorista – zaključuje “USA Today”.

“Nova američka vanjska politika bit će vrlo slična staroj” – piše “Christian Science Monitor”. Unatoč većem američkom angažmanu na svjetskoj sceni, jedina velesila i dalje će provoditi – kako kažu savjetnici predsjednika Busha – “multilateralizam a la carte”. To znači – piše ovaj bostonski dnevnik – da će Washington stupati u saveze s drugim zemljama, kada to bude u američkom interesu, no da će i dalje izbjegavati sporazume, koje smatra previše ograničavajućim, kao što je Protokol iz Kyota o globalnom zatopljavanju.

XS
SM
MD
LG