Linkovi

Ogromni gubici u američkom turizmu (3/10/01) - 2001-10-03


Nakon prošlomjesečnih terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu, američki turizam je sučeljen s ogromnim gubicima. Glavna turistička mjesta na zapadu zemlje teško su pogođena.

Guverner Hawaja Benjamin Caetano kaže da bi pad turizma mogao izazvati najgoru ekonomsku krizu u povijesti ove američke savezne države. Gospodin Caetano je od državnog parlamenta zatražio da odobri milijardu dolara pomoći za gospodarstvo Hawaja. Dio tih sredstava bio bi utrošen na reklamnu kampanju kojom bi se turiste ponovno privuklo na plaže ove otočke savezne države.

U Las Vegasu, dužnosnici kažu da grad svakoga dana gubi 30 milijuna dolara turističkog prihoda. Gotovo dvije stotine poslovnih skupova i simpozija otkazano je, a broj zahtjeva za naknadu zbog neuposlenosti veći je za 50 posto. Stotinu tisuća uposlenika u hotelima Los Angelesa već je izgubilo posao, a preostali uposlenici rade sa smanjenim radnim vremenom. Carol Martinez iz Turističkog ureda Los Angelesa kaže da je turizam jedna od najvećih grana lokalne ekonomije.

"Izravna potrošnja turista iznosi 13 milijardi i 600 milijuna dolara godišnje. Znamo da, u prosjeku, potrošnja turista u Los Angelesu iznosi 37 milijuna dolara dnevno," rekla nam je.

Gospođa Martinez kaže da je, tijekom tipičnog rujna, popunjeno 70 posto hotelskih kapaciteta u Los Angelesu. Ovog proteklog rujna, hoteli nisu bili popunjeni ni do pola, što je rezultiralo gubicima u visini od nekoliko desetaka milijuna dolara svakoga dana. U to je uključeno i dva i pol milijuna dolara prihoda, planiranih od skupa prodavača automobila Toyota.

Zračni prijevoznici u čitavim Sjedinjenim državama srezali su broj letova, no, i tako, na većini letova polovica sjedala ostaje prazna. U Los Angelesu, više od 10 tisuća uposlenika zračne luke, kako se očekuje, ostat će bez posla, kao i deseci tisuća drugih u biznisima čije poslovanje je povezano sa zračnom lukom, recimo, dobavljači hrane.

U ponedjeljak, guverner Californije Gray Davis potpisao je zakonsku uredbu kojom se naknada za nezaposlene od siječnja povećava za stotinu dolara tjedno, kako bi se pomoglo onima koje je ovaj ekonomski udarac ostavio bez uposlenja. Prema guverneru Davisu, prva je obveza lokalnih dužnosnika osiguravanje zračnih luka.

"Naša druga zadaća je da učinimo sve što možemo kako bi pomogli uposlenicima koji su, nakon terorističkih napada, ostali bez posla. Mnogi uposlenici zrakoplovnih kompanija su otpušteni. Tu su i otpušteni uposlenici rent-a-car kompanija, zatim biznisa koji posluju na aerodromima, kao i servisnog sektora zračnih luka," kazao je guverner Davies.

Smanjenje broja uposlenika događa se i u putničkim agencijama. No, iznenađujuće, kako nam kaže Randy Asatorians, armenski useljenik koji vodi aerodromsku taksi službu, njegov se posao poboljšao. Naime, dok je privatnim vozilima zabranjen ulaz na područje aerodromskih terminala, njegova vozila imaju dozvolu odlaska do terminala. Kriza turizma, kaže Carol Martinez, daleko je od kraja. Nakon Zaljevskog rata, 1991, kaže ona, strani su se turisti vratili u Los Angeles tek nakon šest mjeseci. A taj je rat, za razliku od rata protiv terorizma, imao jasan kraj.

XS
SM
MD
LG