Linkovi

Rat kao niti jedan do sada (1/10/01) - 2001-10-01


Nekoliko nedavno provedenih anketa pokazuje da javnost iskazuje čvrtu podršku vojnom odgovoru na terorističke napade na New York i Washington. Ankete također pokazuju da je javnost spremna vladi dati dovoljno vremena da bi razmjestila snage za potrebe moguće vojne akcije. General Henry Shelton je zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga o ovome je rekao: "Mislim da Amerikanci razumiju da smo krenuli protiv terorista i da će to tražiti dugotrajnu kampanju."

Senator C. Schumer hvali odmjerenost vlade

Članovi Kongresa iz obje stranke također iskazuju snažnu potporu. Senator Charles Schumer, demokrat iz savezne države New York, izjavio je za CNN da je predsjednikova odluka da ne kreće u ishitrenu vojnu kampanju zapravo pojačala povjerenje javnosti u predsjednika kao čelnika. "Mislim da je predsjednik jači i ima bolju kontrolu nad situacijom, jer nije popustio pod pritiskom da reagira što prije. Takva reakcija ne bi iskorijenila terorizam. Možda bismo se nekoliko dana bolje osjećali, no nakon toga bismo bili sučeljeni s istim starim problemima."

Rumsfeld: Kako napasti zemlju bez strateški vrijednih ciljeva?

Bivši i sadašnji američki vojni dužnosnici provode i vlastitu kampanju u javnosti, upozoravajući da će rat protiv terorizma biti dugotrajan i nekonvencionalan. Ministar obrane Donald Rumsfeld opisao je neke od izazova moguće vojne kampanje: "Mislim da problem leži u činjenici što želimo iskorijeniti armiju terorista, a za to se moramo pozabaviti Afganistanom - zemljom koja nema vrijedne ciljeve, nema vojsku, mornaricu, niti zrakoplovstvo. Sovjetski savez potpuno je uništio tu zemlju, posvuda se vode interni sukobi, tako da je ostalo malo toga što je stanovnicima važno. Žive u pećinama i šatorima i neprestano su u pokretu. S takvim neprijateljem morat ćemo se nositi na odgovarajući način."

Joulwan: Vojska spremna za širok dijapazon akcija

A to znači da će američke snage morati biti daleko fleksibilnije nego što su bile do sada. Umirovljeni general George Joulwan govorio je o tome u programu televizijske mreže ABC. "Predsjednik je to najbolje kazao. Rekao je vojsci da bude spremna i da niti jedna opcija nije isključena. Uvjeravam vas da se vojska priprema za najširi dijapazon opcija koje može provesti, ukoliko bude potrebno."

Jedan od glavnih čimbenika u bilo kojoj vojnoj kampanji u Afganistanu su obavještajne operacije. Američki dužnosnici ne žele niti potvrditi, niti opovrgnuti izvješća da su manje ekipe američkih komandosa već u Afganistanu.

Clark: Važnost informacija s terena

Umirovljeni general i bivši zapovjednik NATO saveza Wesley Clark izjavio je da će trebati vremena da bi se u zabačenim planinama Afganistana pronašli bin Laden i njegovi sljedbenici. "Jasno je da ćemo morati u Afganistanu imati svoje ljude, koji će 24 sata dnevno pratiti situaciju. Moramo imati mogućnost da razgledamo ciljeve, otkrijemo neprijateljske položaje, upoznamo se s njihovim kretanjem i lokalnim terenom, te s drugim čimbenicima koji bi nam omogućili da steknemo prednost pred bin Ladenom."

New York Times je nedavno javio da Središnja obavještajna agencija CIA već tri godine pokušava nagovoriti oporbeni Sjeverni savez da krene u lov na bin Ladena. Kako piše ovaj njujorški dnevnik, ovi su napori dio šire, dugoročne kampanje da se uništi teroristička mreža koju bin Laden, kako se vjeruje, kontrolira u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG