Linkovi

Newyorški gradonačelnik u Ujedinjenim narodima (1/10/01) - 2001-10-01


Bio je to tek treći put u povijesti da gradonačelnik New Yorka govori na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Rudolph Giuliani je dobio velike pohvale za način kojim je rukovodio gradom neposredno nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar, pa su čelnici Ujedinjenih naroda smatrali da bi bilo važno da im on sam kaže nešto više o tragičnim događajima.

U nadahnutom govoru u Glavnoj skupštini, prije početka jednotjedne raspre o problemu terorizma, gospodin Giuliani je rekao da su teroristički napadi od 11. rujna predstavljali napad i na Ujedinjene narode. "Bio je to ne samo napad na grad New York ili na Sjedinjene američke države. Bio je to napad na ideju slobodnog, otvorenog i civiliziranog društva. Radilo se o izravnom napadu na temeljna načela samih Ujedinjenih naroda. U preambuli Povelje Ujednjenih naroda kaže se da ova organizacija postoji kako bi reafirmirala vjeru u temeljna ljudska prava, dignitet i vrijednost svakog ljudskog bića."

Giuliani: Mi smo dio svih vas

Gospodin Giuliani je diplomatima i državnicima okupljenima na zasjedanju rekao da su “gradjani New Yorka i američki narod općenito dio svih vas”, želeći time reći da je u populaciji tog grada, a i cijele države, predstavljena svaka država u svijetu.

Gradonačelnik New Yorka je rekao da “nema mjesta neutralnosti” kada se radi o terorizmu te dodao da će "ljubav na kraju ipak pobijediti mržnju", no da je za to potrebna pomoć svih.

Annan: Terorizam može pobijediti jedino široka koalicija

Dodajmo ovome da je glavi tajnik svjetske organizacije Kofi Anan rekao na otvaranju ovog zasjedanja da je za sprečavanje zločina popu onih od 11. rujna potrebno da Ujedinjeni narodi budu jedinstveni, kako bi se eiliminiralo terorizam. U toj borbi, dodao je gospodin Annan nema alternative medjunarodnj suradnji. Terorizam će, kaže on, biti pobijeđen jedino ako medjunarodna zajednica bude voljna stvoriti široku anti-terostičku koaliciju.

Negativni ekonomski trendovi

Prošlomjesečni teroristički napadi u Sjedinjenim Državama i dalje imaju negativni efekt na svjetsku ekonomiju. Japanska vlada je izvjestila da je došlo do daljnjeg pogoršavanja stanja japanskog gospodarstva. Povjerenje u japansko gospodarstvo palo je na najnižu razinu od lipnja 1999. gdine, a pokazatelji vrijednosti dionica na japanskim burzama gotovo da su pali na najmanju razinu u posljednjih 18 godina.

Ovdje u Sjedinjenim Državama, održava se sastanak američke Središnje banke koja će odlučiti o daljnjoj fiskalnoj politici po pitanju kamatne stope. Većina ekonomista vjeruje da će se Središnja banka odlučiti na daljnje smanjenje kamatne stope koja je ove godine već smanjena nekoliko puta u pokušaju oživljavanja gospodarstva.

Svjetska banka je priopćila da bi, kao posljedica terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, dodatnih deset milijuna ljudi u zemljama u razvoju mogli prijeći granicu siromaštva. U svom najnovijem izvješću Svjetska banka također upozorava da će se u posebno kritičnom položaju naći djeca u najsiromašnijim zemljama Trećeg svijeta.

XS
SM
MD
LG