Linkovi

Rezolucija o borbi protiv terorizma Vijeća sigurnosti UN (29/9/01) - 2001-09-29


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju o borbi protiv međunarodnog terorizma. Kako iz sjedišta svjetske organizacije u New Yorku javlja Breck Ardery, rezolucija je usvojena bez rasprave, a usredotočena je na eliminiranje oblika financiranja koji su na raspolaganju teroristima.

U rezoluciji se traži od svih zemalja da zamrznu imovinu terorističkih organizacija i kriminaliziraju prikupljanje sredstava od strane terorista ili organizacija koje im služe kao fasada. Također se poziva na razmjenjivanje obavještajnih podataka i strožu graničnu kontrolu kako bi se teroristima ograničilo kretanje.

Rezolucija, usvojena pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, uspostavlja i sustav praćenja njenog provođenja, te sve zemlje moraju u roku od 90 dana izvijestiti svjetsku organizaciju o poduzetim mjerama.

Nakon glasanja, predsjednik Vijeća sigurnosti, Francuz Jean Levitte izjavio je da je Vijeće poduzelo povijesni korak usvajanjem sveobuhvatne i ambiciozne strategije za borbu protiv terorizma. Sjedinjene Države pozvale su na što brže usvajanje rezolucije, što se i dogodilo, samo 30 sati nakon što je predložena.

Upozorenje Državnog tajništva

Američko Državno tajništvo ponovno je upozorilo da su mogući novi napadi na američke državljane i interese. U upozorenju se pozivaju američki državljani da preispitaju okolnosti svojeg boravka u inozemstvu i poduzmu sve mjere koje smatraju potrebnima da bi se zaštitili. State Department izdao je slično upozorenje 12. rujna. Britanski ministar za odnose s Europom jučer je upozorio da Osama bin Laden možda priprema nove terorističke akcije.

Koliko su napadi koštali teroriste?

Prema pisanju današnjeg Washington Posta, otmičari koji su uništili Svjetski trgovinski centar i oštetili Pentagon potrošili su oko pola milijuna dolara na pripremanje tih napada. Washingtonski dnevnik prenosi riječi neimenovanog američkog dužnosnika, koji je rekao da je FBI dokumentirao brojne slučajeve podizanja gotovine s bankovnih računa, odsjedanja u hotelima, korištenja rent-a-cara i putovanja zrakoplovom.

Washington Post se također poziva na visoke dužnosnike, koji kažu da se, prema radnoj teoriji, na operaciji radilo nekoliko godina, uz pomoć terorista u Britaniji, Njemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Afganistanu, te da su četvorica otmičara prošla kroz obuku u terorističkim logorima Osame bin Ladena.

Bill Clinton i Bob Dole pomažu djeci žrtava

Bivši predsjednik Bill Clinton i bivši senator i republikanski predsjednički kandidat Bob Dole udružili su snage kako bi prikupili stotinu milijuna dolara za školarine za djecu i supružnike žrtava terorističkih napada od 11. rujna. Dva bivša politička protivnika trebala bi postati predsjedatelji Fonda “Obitelji slobode”. Fond je nakon napada osnovala jedna zaklada za obrazovanje. Gospodin Clinton pobijedio je gospodina Dolea na predsjedničkim izborima 1996.

XS
SM
MD
LG