Linkovi

SAD će postupati promišljeno i odlučno (29/9/01) - 2001-09-29


U svojem redovitom subotnjem obraćanju naciji putem radija, predsjednik George Bush je govorio o ratu protiv terorizma. O istom pitanju, kako se vjeruje, preko vikenda će razgovarati i sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik je pozvao Amerikance da budu strpljivi dok se njegova administracija priprema za rat protiv terorizma na više frontova. U radijskom obraćanju naciji, gospodin Bush se osvrnuo na korake koje je njegova vlada poduzela u protekla dva tjedna, uključujući zamrzavanje bankovnih računa, intenziviranje obavještajnih aktivnosti i uvođenje strožih mjera sigurnosti u zračnom prometu. "Naše su oružje diplomatske, vojne, financijske i pravne mjere. U ovoj borbi, naša najveća prednost leži u strpljenju i odlučnosti američkog naroda. Nismo tražili ovaj sukob, no iz njega ćemo izići kao pobjednici."

Anti-talibanska, a ne anti-afganistanska koalicija

Predsjednik je istaknuo da nastavlja s izgradnjom međunarodne koalicije, koja neće biti usmjerena protiv naroda Afganistana, već protiv talibanskog čelništva, koje – kako je rekao – štiti glavnog osumnjičenika za terorističke napade u New Yorku i Washingtonu. "Sjedinjene Države poštuju narod Afganistana. Mi smo im najveći izvor humanitarne pomoći. No, mi osuđujemo talibane i pozdravljamo podršku drugih zemalja u izoliranju tog režima."

Gospodin Bush je kazao da će se rat voditi gdjegod se teroristi skrivaju, odnosno, gdjegod bježe ili planiraju. Prema njegovim riječima, neke će pobjede biti vidljive svima, dok će druge biti ostvarene daleko od očiju javnosti, kroz – kako je rekao – “izbjegnute tragedije i eliminirane prijetnje”.

XS
SM
MD
LG