Linkovi

Kakve posljedice terorističkih napada za Hollywood? (26/9/01) - 2001-09-26


Godinama su akcijski filmovi, puni eksplozija i pucnjave, bili među najpopularnijim filmovima u američkim kinima. No, nakon terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu, hoće li Amerikanci željeti na filmu gledati odjeke tragedije i uništavanja koje su nedavno vidjeli uživo? Studiji su već najavili da su premijere nekih od novih filmova stavljene na led. Alan Silverman razgovarao je sa Susan Logue o kratko- i dugoročnim posljedicama terorističkih napada na zabavnu industriju.

Filmski su studiji odgodili premijere niza filmova, među kojima treba istaknuti novi triler Arnolda Schwartzeneggera “Kolateralna šteta” – objašnjava dopisnik Glasa Amerike iz Los Angelesa, koji prati zbivanja u Hollywoodu, Alan Silverman.

U tom filmu, teroristi napadaju jedan neboder, a Schwarzenegger glumi vatrogasca, koji, nakon što mu obitelj umire u požaru, preuzima osvetu u svoje ruke. Odgođeno je i prikazivanje komedije “Big Trouble – Velika nevolja”, u kojoj se dio radnje osniva na podmetanju bombe u zrakoplov. Problematično je i prikazivanje ekranizacije “Spidermana”, djelomično zbog toga što se radnja djelomično zbiva u Svjetskom trgovinskom centru.

U jednoj sceni, recimo, Spiderman hvata helikoper razapinjući mrežu između dva nebodera Svjetskog trgovinskog centra. Sada se ta scena ponovno snima, jer autori žele zadržati specijalne efekte, a izbaciti Svjetski trgovinski centar. Prema riječima gospodina Silvermana, ima i filmova koje studiji ne žele premijerno prikazati, jer su snimljeni u New Yorku.

"Primjer za to su “Pločnici New Yorka”, u kojima se uopće ne spominje terorizam, već se prate životi Njujorčana, koji se zaljubljuju i poslije hlade. No, u filmu su česte vizure raznih njujorških četvrti, pa je njegova premijera odgođena. Trenutno se snima i nastavak svojedobno vrlo popularnih “Ljudi u crnom”. Rasplet tog filma trebao se događati u Svjetskom trgovinskom centru i oko njega, a dio tih scena već je i snimljen. No, sada je sve privremeno zamrznuto, dok se ne donese odluka o tome kako bi se te scene mogle presnimiti," kaže on.

Govoreći o ekonomskim posljedicama novonastale situacije u Hollywoodu, Alan Silverman kaže: "Mislim da za sada nitko ne zna o kojim se svotama radi, jer je još prerano da bismo znali što će se dogoditi, no odgađanje premijere košta milijune dolara, a potpuno odustajanje od prikazivanja filma i desetke milijuna dolara. Film kao što je Schwartzeneggerova “Kolateralna šteta” ima budžet od stotinu milijuna dolara, a na njegovo prikazivanje diljem svijeta potrošit će se još trideset ili četrdeset milijuna. Ukoliko Warner Brothers odustane od njegovog prikazivanja ili ga izda samo na videu, pretrpjet će ogromne gubitke."

Alan Silverman prognozira da će se u tjednima i mjesecima koji dolaze uglavnom prikazivati ljubavni filmovi, romantične komedije i optimistične drame. Prošloga vikenda, kada se publika počela vraćati u kina, zamorena neprestanim praćenjem događaja na televiziji, tražila je zabavu. Zato je najbolje prošao novi film Keanua Reevesa “Hardball”, o sitnom kriminalcu koji nalazi smisao u životu kada okupi djecu iz siromašnih četvrti u košarkašku ekipu.

Hollywood će – kaže gospodin Silverman – vjerojatno zaključiti da treba iskoristiti snagu filma kao medija koji može ne samo zabaviti, već i podići moral. No, nasilja će se možda vidjeti nešto manje.

"Mislim da će Hollywoodu, ili čak drugim medijima, biti vrlo teško plasirati nasilne teme kao zabavu. Vjerujem da ćemo proći kroz dugo razdoblje oporavka, prije nego što ćemo opet biti spremni gledati filmove kao što su “Die Hard” ili “Pod opsadom”, u kojima se radi o terorizmu i vide se stotine mrtvih," ocjenjuje naš sugovornik.

“Nakon što smo uživo vidjeli kako umiru tisuće ljudi, teško će biti gledati tako nešto kao zabavu,” zaključuje Alan Silverman, dopisnik Glasa Amerike iz Hollywooda.

XS
SM
MD
LG