Linkovi

Američki muslimani osuđuju teror ali i anti-islamske izgrede (25/9/01) - 2001-09-25


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države zabilježen je veliki broj slučajeva zlostavljanja američkih muslimana. Mnogi muslimani odlučili su zatvoriti svoje trgovine, a mnogi studenti i učenici muslimanske vjere ne odlaze na predavanja. Predstavnici nekoliko uglednih muslimanskih organizacija nedavno su na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu govorili o svojim problemima, te su još jednom oštro osudili terorističke napade.

Osuda terorizma

Ne postoji ni vjersko, ni političko, niti bilo kakvo drugo opravdanje za terorističke napade na Sjedinjene Države – naglašava glavni tajnik Muslimansko-američke zajednice, Shaker El-Sayed. "Naše je stajalište po tom pitanju potpuno jasno. Za nas su neprihvatljivi kukavički napadi na civile. Mi ih nikada nećemo podržavati, opravdavati, prihvaćati, pa čak ni pokušati razumjeti njihovu pozadinu. Pridružujemo se ostalim Amerikancima u bezrezervnoj osudi napada jer su oni protivni Islamu, barbarski su i neljudski. Takodjer želimo naglasiti da smatramo obaveznom odmazdu protiv napadača, njihovih pomagača i mreže njihovih suradnika, ukoliko se želimo zaštititi od budućih sličnih napada.”

Na tiskovnoj konferenciji koju su održali čelnici muslimanskih organizacija, gospodin je El-Sayed naglasio da su američki muslimani, kao i drugi Amerikanci, vrlo angažirani u sadašnjoj krizi. Pokrenuli su akcije dobrovoljnog davanja krvi, dobrovoljno su se uključili u razne aktivnosti, te su dojavljivali informacije službama sigurnosti.

Pojedinci oponašaju teroriste

Neki Amerikanci, medjutim, imaju drugačiju sliku o muslimanima – kaže Raeed Tayeh iz Ujedinjene asocijacije za studije i istraživanja. Nakon napada na New York i Washington – kako kaže – muslimani su postali mete maltretiranja, a povremeno i fizičkog zlostavljanja. "Mediji su propustili prikazati da je u zemlji došlo do prave epidemije. Jučer sam razgovarao s imamom džamije u Clevelandu, koji mi je rekao da se jedan čovjek automobilom zaletio u predvorje džamije, prouzročivši veliku materijalnu štetu. Izgleda kao da pojedinci oponašaju teroriste koji su se zrakoplovima obrušili u zgrade, te sada i oni automobilom jurišaju na zgrade.”

Agenti FBI-ja u džamijama

Neki od sudionika tiskovne konferencije posebno su kritizirali Savezni istražni ured FBI zbog, kako su isticali, pretjerano agresivne istrage. Odvjetnik Stanley Cohen, koji zastupa mnoge muslimane, tvrdi da agenti FBI-a odlaze u džamije u vrijeme vjerske službe, te ispituju okupljene poznaju li osumnjičenike s fotografija.

Gospodin je Cohen dodao da agenti – ukoliko im nije dopušten ulaz u džamiju – zapisuju brojeve registarskih tablica. Takva taktika djeluje zastrašujuće. "Ovdje, kod kuće upravo započinje rat. Zanimljivo je političari nastoje ugušiti plamen represije, rasizma i predrasuda, dok nasuprot tome, Savezni istražni ured, FBI, dolijeva ulje na vatru."

Zašto se istraga koncentrirala na muslimane?

Teroristički napadi, koji su bili razorniji od bilo kojih prijašnjih, opravdavaju brzu istragu, pa možda i istragu koja zadire u privatnost – kaže dugogodišnji analitičar terorizma Larry Johnson. S obzirom da su muslimani sudjelovali u napadima, istražitelji će morati razgovarati sugrađanima muslimanske vjere, čak i s potpuno nevinima, kako bi došli do informacija. "Ako su nečije gradjanske slobode bile ugrožene – što se može naknadno dokazati – postoje načini da se to ispravi. Treba, medjutim, istaknuti da su i predsjednik i ministar pravosudja neuobičajeno glasno isticali da mjere koje predstoje nisu usmjerene protiv muslimana, niti Amerikanaca arapskog podrijetla, nego imaju za cilj da se što prije uhvate odgovorni za napade.”

Larry Johnson zaključuje da će konačno rješavanje ove duboke krize predstavljati veliko olakšanje i za muslimane a i zaostale građane Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG