Linkovi

Strože praćenje stranaca u Sjedinjenim Državama? (25/9/01) - 2001-09-25


Prikupljeni dokazni materijal pokazuju da je većina terorista, koja je izvela nedavne napade, ušla u Sjedinjene Države legalno – bilo s turističkim ili studentskim vizama. To otkriće navelo je na preispitivanje američke useljeničke politike i politike izdavanja viza.

Odvjetnik za useljenička pitanja Carl Shusterman ocjenjuje da u Sjedinjene Države godišnje uđe oko stotinu milijuna stranaca koji dolaze kao studenti, turisti i poslovnih ljudi, ili s posebnim dozvolama za rad. Prema njegovom mišljenju, teško je znati koliko njih ostane i duže nego što su planirali.

"Zamislimo da se datumi kada stranac uđe u zemlji, te kada treba iz nje izići unose u kompjutorski sustav. No, mislim da služba za useljavanje nema kapacitete i osoblje koji bi joj bili potrebni da bude sigurna da stranci odlaze iz zemlje u zakonskom roku, kaže gospodin Shusterman.

Gospodin Shusterman kaže da teroristički napadi uvijek stvaraju pritisak da se sustav useljavanja i izdavanja viza izmijeni. Kao primjer ističe 1979, kada su Iranci zauzeli američko veleposlanstvo u Teheranu.

"Tada su se postavljala ista pitanja kao i danas, jer su se u Sjedinjenim Državama nalazili brojni iranski studenti, koji više nisu studirali. Vlada je uvela razne sustave kako bi ih mogla pratiti. Danas vidimo da tadašnje nove mjere nisu efikasne, jer je broj stranih studenata sada daleko više nego što je bio sedamdesetih godina," dodaje on.

Louise Krumm šefica je programa nastave engleskog jezika za strane studente na sveučilištu Georgetown. Kako kaže, gotovo je nemoguće osigurati da strani studenti u zadanom roku napuste zemlju, osim ukoliko svaki student ne bude pod pratnjom ispraćen na zrakoplov. Gospođa Krumm je zabrinuta zbog poziva da se uvede sustav praćenja studenata, jer bi – po njenom mišljenju – takav program mogao obeshrabriti strane studente koji žele studirati u Sjedinjenim Državama.

"Prošle godine u ovu zemlju došlo je studirati preko pola milijuna stranaca, koji su američkom gospodarstvu donijeli 12 milijardi i 300 tisuća dolara. Njima ovakvi pozivi šalju vrlo negativnu poruku," rekla je ona.

Isto tako, kaže Carl Shusterman, uvođenje nacionalnog sustava za praćenje svih stranaca znatno bi oslabilo turizam.

"Kada bismo doista svakoga pratili, bili bismo slični bivšem Sovjetskom savezu. U toj zemlji, turisti nisu mogli otići na večeru bez prethodnog odobrenja njihovog vodiča iz Inturista. Pretpostavljam da se strance moglo pratiti, ali tada bismo živjeli u znatno drugačijoj državi," kaže on.

Treba pronaći ravnotežu između sigurnosti i slobode – ukazuje Carl Shusterman, dodajući da većina Amerikanaca nije spremna žrtvovati slobodu koju uživaju za veću sigurnost.

XS
SM
MD
LG