Linkovi

Je li 'sukob civilizacija' ugrozio 'kraj povijesti'? (24/9/01) - 2001-09-24


S početkom novog tjedna, prelistali smo i najnovija izdanja vodećih američkih tjednika.

“Je li sukob civilizacija ugrozio kraj povijesti?” – pita se u novom izdanju “U.S. News and World Report”. Washington – piše ovaj tjednik – mora znati protiv čega se bori, a to pitanje leži u samoj srži dvije najprovokativnije teorije o globalnoj politici nakon Hladnog rata – ideje o “kraju povijesti”, odnosno, kraju ideoloških sukoba i dolazećoj univerzalizaciji zapadnih vrijednosti, koju zastupa Francis Fukuyama, te upozorenja Samuela Huntingtona o dolazećem “sukobu civilizacija”, koji će zamijeniti ideološku konfrontaciju blokova. Autor analize u “U.S. News and World Reportu” zaključuje da nedavni teroristički napadi dovode u pitanje širenje zapadnih vrijednosti i ukazuju ne na sukob civilizacija, već na sukob različitih tumačenja Islama. Da bi američka vanjska politika bila efikasna, preporučuje autor, trebala bi ozbiljnije shvatiti vjerska pitanja. Konkretno, u ovom slučaju, trebala bi bolje poznavati Islam i pomagati tradicionalnim muslimanima da u teološkom sukobu unutar svoje vjere nadjačaju ekstremiste.

"Time" piše o mogućnosti da su otmičari četiri američka zrakoplova imali pomoćnike u zračnim lukama. Naknadno otkriće kratkih noževa u dva zrakoplova kompanije Delta, koji na dan napada nisu uzletjeli, ukazuje na mogućnost da su teroristi možda imali suučesnike u zaštićenim dijelovima zračnih luka, možda u restoranima i trgovinama na terminalima, ili pak među osobljem koje radi na opskrbi zrakoplova hranom, njihovom punjenju gorivom ili čak u sigurnosti.

Tjednik “Newsweek” u najnovijem izdanju istražuje posljedice nedavnih napada na poslovanje – pogrebnih poduzeća. Kako piše “Newsweek”, obitelji žrtava pomalo se pripremaju pokopati svoje najmilije. Zato su proizvođači lijesova počeli svoje inventare preusmjeravati na New York, a vlasti te savezne države provode reviziju raspoloživih mjesta na grobljima. Pogrebna poduzeća vjerojatno će profitirati od nedavne tragedije. Prosječni pogreb u New Yorku košta između 6 i 13 tisuća dolara, a velika posjećenost pojedinih pogreba vjerojatno će im povisiti cijenu. Povećanje poslovanja očekuju i groblja, koja se, doduše spremaju za veći broj ne-tradicionalnih pogreba. Naime, s obzirom da su iz ruševina izvučena tijela samo malog broja žrtava, mnoge se obitelji odlučuju ne za tradicionalne grobnice, već za skromnije spomenike, primjerice, u obliku pločica na zidu.

XS
SM
MD
LG