Linkovi

Susret Bush - Sukarnoputri (19/9/01) - 2001-09-19


U okviru napora da se organizira međunarodna koalicija u borbi protiv terorizma, predsjednik Bush se danas u Bijeloj kući sastao s predsjednicom Indonezije Megawati Sukarnoputri. Kako iz Bijele kuće izvješćuje Paula Wolfson, predsjednik je naglasio da je dobro došao svaki oblik pomoći – bez obzira kako on bude upućen.

Terorizam ne poznaje granice – rekao je predsjednik Bush – te dodao da se različite države mogu uključiti u borbu protiv terorizma na različite načine. “Neke će zemlje biti spremne priključiti se naporima potpuno otvoreno, dok će druge biti spremne sudjelovati putem razmjene informacija: a informacije u ovakvoj kampanji bit će izuzetno značajne.”

"Jasno sam rekao – gospodjo predsjedniče – da rat protiv terorizma ne predstavlja rat protiv muslimana” - rekao je indonezijskoj predsjednici predsjednik Bush.

On je dodao da je prioritetni cilj Washingtona – izvodjenje pred lice pravde osoba koje su odgovorne za prošlotjedne terorističke napade.

Predsjednik Bush je vjerojatno zatražio indonezijsku pomoć u suzbijanju islamskih fundamentalističkih skupina. Nekoliko takvih skupina danas je u Jakarti održalo sastanke na kojima je zaprijećeno napadima na američke objekte diljem Indonezije, ukoliko Sjedinjene Države uzvrate na prošlotjedne terorističke napade.

Napori predsjednika Busha da izgradi koaliciju protiv terorizma nastavit će se i za susreta sa šefovima ruske i njemačke diplomacije. Sutra bi se gospodin Bush trebao sresti s britanskim premijerom Tony-em Blairom.

Njemačka za anti-terorističke mjere izdvaja milijadu i 420 milijuna maraka

U medjuvremenu, njemački je Bundestag odobrio rezoluciju kojom se omogućuje uporaba svih oblika vojne podrške u borbi protiv medjunarodnog terorizma. Njemački ministar financija Hans Eichel je priopćio da je njegova vlada u proračunu za sljedeću godinu izdvojila 1 milijardu i 420 milijuna dolara za anti-terorističke aktivnosti.

Zemlje Europske Unije trebaju sutra održati summit na kojem će razgovarati o anti-terorizmu i na kojem trebaju pokazati svoju solidarnost sa Sjedinjenim Državama. Samo dan uoči tog summita Colin Powell se treba sastati s visokim izaslanstvom Europske Unije koje će predvoditi belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel. Američki državni tajnik ističe da će globalna anti-teroristička koalicija tijekom kampanje imati vrlo različite aspekte – pravne, političke, diplomatske, obavještajne i vojne.

Američko izaslanstvo na čijem je čelu zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage – doputovao je u Moskvu gdje će, kako se očekuje, glavna tema razgovora biti teroristička opasnost skupina iz Afganistana. Rusija je izrazila rezerve glede planova da američke snage izvrše napade na Afganistan s teritorija bivših sovjetskih republika južno od Rusije.

Aktivnost Colina Powella

Državni tajnik Colin Powell u nekoliko idućih dana treba se susresti s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Rusije, Kine, Njemačke i Italije. Kina, na primjer, smatra da vojna akcija protiv terorista treba imati odobrenje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Danas bi u Washington trebao stići saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud Faisal. Američka vlada smatra da suradnja sa Saudijskom Arabijom može biti od ključnog značaja zbog toga što su neki od otmičara putničkih zrakoplova bili saudijski državljani ili su putovali sa saudijskim dokumentima. Saudijska Arabija je i rodna zemlja Osame bin Ladena.

U medjuvremenu gospodin Powell telefonom razgovara sa svojim kolegama diljem svijeta tražeći njihovu potporu. Glasnogovornik State Departmenta izjavio je da je, izmedju ostalih, državni tajnik razgovarao i sa šefom sudanske diplomacije Osmanom Ismailom Mustafom te je naglasio da je Sudan ponudio suradnju u borbi protiv terorizma. Izmedju Washingtona i Kartuma, inače, godinama nije bilo službenih kontakata na ovako visokoj razini.

Kontakti s Kubom

Isto tako američki visoki dužnosnici razgovarali su u Washingtonu s predstavnicima kubanske diplomatske misije od kojih je zatraženo prosljeđivanje bilo kakvih informacija koje Kuba ima, a da su vezane za terorističke napade. Kuba, koja je već 40 godina pod vrlo snažnim američkim sankcijama, vrlo je oštro osudila terorističke napade na Sjedinjene Države.

Zanimljivo je da su i Sudan i Kuba na listi State departmenta kao zemlje koje sponzorijaju teroriste. Te su dvije zemlje, zajedno sa Sirijom, jedine države s kojima su Sjedinjene Države kontaktirale radi informacija o napadima, a ostale četiri zemlje s te liste su –Libija, Iran, Irak i Sjeverna Koreja.

Japanska pomoć SAD

Japan je priopćio da će osigurati 10 milijuna dolara pomoći Sjedinjenim državama, kako bi se pomoglo žrtvama prošlotjednog terorističkog napada u New York-u i Washingtonu. Japanski premijer Koizumi rekao je američkom veleposlaniku Howardu Bakeru da ova donacija predstavlja izraz sućuti Japana prema američkim vatrogascima, policajcima i članovima spaislačkihh ekipa koji su izgubili životu rušenju svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG