Linkovi

Bush: Bin Ladena tražimo živog ili mrtvog (18/9/01) - 2001-09-18


Danas je točno sedam dana od terorističkih napada na New York i Washingtona. U New Yorku je nestalim proglašeno preko pet tisuća osoba, u Washingtonu mrtvim 190 osoba koji su putovali otetim zrakoplovima.

Sada se uočavaju i druge posljedice po Sjedinjene Države, prije svega gospodarske. Jučer je, po prvi puta nakon napada, bila otvorena njujorška burza na kojoj su vrijednosti dionica zabilježile veliki gubitak usred straha od rata i recesije. Industrijski pokazatelj Dow Jones izgubio je na ukupnoj vrijednosti 7 posto, a tehnološki pokazatelj Nasdaq izgubio je 110 bodova od ukupne vrijednosti.

Najbolje su kotirale dionice vojne i metalne industrije, kao i nekih građevinskih tvrtki. Najveće gubitke bilježe zrakoplovne kompanije čije su dionice pojeftinile za 40 do 50 posto. Ipak, analitičari ističu da na Wall Streetu nije bilo panike.

Istodobno, predsjednik Bush i njegovi suradnici pokušavaju uvjeriti Amerikance da je gospodarstvo zdravo. Predsjednik je posjetio oštećenu zgradu Pentagona i washingtonski Islamski centar. Gospodin Bush je, isto tako, iskazao ljutnju prema teroristima koji su oteli četiri putnička zrakoplova i nakon toga ih zabili u zgrade Svjetskog trgovinskog centra i Pentagona.

"To je barbarsko ponašanje! Oni su ženama prerezali vratove u zrakoplovima kako bi ostvarili svoje ciljeve. Teroristi se nakon zločina kriju, ali mi ćemo ih istjerati iz njihovih skloništa," rekao je.

Kada je predsjednik upitan želi li vidjeti Osamu bin Ladena mrtvog odgovorio je jezikom koji je nekada korišten na Američkom Zapadu:

"Ja želim pravdu. Na zapadu imamo stari izraz na tjeralicama – Traži se – živ ili mrtav!"

Sjedinjene su Države pozvale vladu Pakistana da pomogne u privođenju Osame bin Ladena pravdi. Nakon što se jedno visoko pakistansko izaslanstvo srelo s talibanskim čelnikom Mullah Mohammadom Omarom, on je poručio da će o tome hoće li bin Laden biti protjeran iz Afganistana danas odlučiti Vijeće imama. Ukoliko se odluče na protjerivanje mogli bi izbjeći mogući američki vojni napad. O toj je temi s novinarima razgovarao američki državni tajnik Colin Powell.

"Talibani, naravno, odgovaraju na način kako su to uvijek radili, a to je da su Osama bin Laden i njegovi suradnici gosti u Afganistanu. No, vrijeme je da gosti odu," kazao je.

Gospodin Powell kaže da svi tragovi vode do Osama bin Ladena, a u medjuvremenu američka vlada pokušava ostale koji su bili uključeni u terorističke akcije.

Direktor FBI-a Robert Mueller kaže da je 49 osoba zadržano radi ispitivanja ili pritvoreno zbog prekršaja zakona o useljevanju. No, nijedan još nije označen kao osumnjičeni u zločinu. Isto tako gospodin Mueller demantira sugestije da je FBI-a ignorirao upozorenja o terorističkim napadima.

"Nije bilo nikakvih upozoravajućih znakova kojih sam ja svjestan i koji bi mogli ukazivati na jednu takvu akciju," kazao je.

Postoje i informacije da su se neki od otmičara nalazili na listi za promatranje prije samog napada, ali da ti ljudi nikada nisu bili uhićeni. Ministar pravosudja John Ashcroft objavio je da će vlada postaviti veći broj naoružanih čuvara u zrakoplove u nadi da će to spriječiti otmice. Adminstracija, inače, traži od Kongresa da usvoji anti-teroristički zakon, kojim bi se dozvolilo obimnije snimanje telefonskih razgovora, kao i kažnjavanje za teroriste.

XS
SM
MD
LG