Linkovi

Padobranci i zelene berete spremni za pokret (18/9/01) - 2001-09-18


Vojne baze i drugi vojni objekti u Sjedinjenim Državama funkcioniraju u uvjetima visoke spremnosti. To je u skladu s porukom predsjednika Georgea Busha, koji je rekao da se “svatko tko nosi uniformu treba pripremiti za napad.” Ako oružane snage krenu u inozemstvo, vjerojatno prve će postrojbe otići iz baze u Fort Braggu, u Sjevernoj Karolini, drugoj po veličini bazi u zemlji.

Samo još prije tjedan dana, posjetitelji ove baze mogli su njome šetati više manje po vlastitoj volji. Sada, naoružani stražari pregledavaju svako vozilo.

Na ulazu u bazu, u smjenama koje traju 12 sati, radi poručnik Jim Regowski. Objašnjava nam što to znači kada se baza nađe u stanju pune pripravnosti: "Svi se trebaju vratiti u bazu u roku od dva sata. Dakle, ne možete otići dalje od jednog sata vožnje. Alkohol se uopće ne smije konzumirati. Treba stalno biti kraj telefona, imati spremljenu prtljagu, kako bi se u sekundi moglo otići na zadatak."

Nepoznato područje rata

Upravo ta spremnost za pokret odlikuje više od 4 tisuće padobranaca i pripadnika specijalnih postrojbi poznatih kao zelene berete. Vjeruje se da će upravo oni prvi otići u intervenciju u najavljenoj vojnoj kampanji protiv terorizma. Ove su postrojbe za pokret spremne za manje od 18 sati.

Pukovnik Roger King je zadužen za odnose s javnošću, u ime 18. padobranskog korpusa. "Vježbe koje sada izvodimo gotovo su iste kao i prije tjedan dana. Jedino što se promjenilo je veća motivacija vojnika, jer sada svi imaju osjećaj kao da naša misija ulazi u četvrtu brzinu."

Svi čekaju na zapovjed o pokretu. Pukovnik King kaže da rat protiv terorizma neće izgledati kao dosadašnji ratovi koje je Amerika vodila. "Ulazimo u nepoznato područje rata. Raditi će se vjerojatno o jedinstvenoj misiji. Prvo, treba ustanoviti tko je neprijatelj. Onda nadležni za to trebaju odlučiti kako ga napasti. Vojska će nakon toga taj zadatak obaviti" - kaže Roger King.

Jedva čekamo da ga se dočepamo

Zapovjedništvo baze Fort Bragg daje vojnicima dosta vremena za provod s obitelji, prije vjerojatnog odlaska u inozemstvo. U posljednjih tjedan dana, život se u ovoj bazi i predgrađima oko nje, jako promijenio.

40-godišnji narednik Greg Davidson smatra da će nadolazeći obračun s teroristima biti mnogo teži od klasičnog rata. "Teško je izvući kukavicu na svjetlo dana, on se krije u rupama i pećinama, bježi iz zemlje u zemlju. Baš zbog toga, mi jedva čekamo da ga se dočepamo" - kaže ovaj padobranski narednik.

18-godišnja vojnikinja Mary Keith kaže da se još uvijek privikava na činjenicu da će uskoro možda u borbu: "Prilično je zastrušujuće – sada se više niti ne govori ako odemo u rat, sada je to samo pitanje trenutka. Puno se toga promijenilo u tjedan dana."

Bez obzira, Mary Keith kaže da je spremna izvršiti svoje obaveze, i poštivati prisegu koju je položila po ulasku u vojsku.

Zaštititi američki način života

Njezin kolega Ross Gonzales kaže da ga najviše motivira sam zločin, odnosno ono što su teroristi učinili u New Yorku i Washingtonu. "Ne želim da se ovo ponovi. Baš sam rekao mojoj supruzi, ako se treba boriti borit ćemo se, i ako se ne vratim kući, barem znamo da sam poginuo za moju zemlju, štiteći naš način života."

Supruga Rossa Gonzalesa Kelly je mehaničarka koja radi na vojnim helikopterima Blackhawk, dok je Ross pilot helikoptera – što znači da će on vrlo vjerojatno uskoro biti u borbi.

XS
SM
MD
LG