Linkovi

Vlada poziva Kongres da usvoji oštre anti-terorističke zakone (17/9/01) - 2001-09-17


Američki ministar pravosudja John Ashcroft pozvao je Kongres da usvoji oštre anti-terorističke zakone. On je izjavio da se suučesnici otmičara možda još uvijek skrivaju u Sjedinjenim državama.

Gospodn Ashcroft je rekao na konferenciji za novinare u Washingtonu da želi proširiti ovlasti za prisluškivanje telefona te pooštriti kazne za one koji pružaju utočište teroristima, kako bi se osigurao adekvatan odgovor na terorističke prijetnje. On je takodjer rekao da je pozvao savezne policijske agente da pruže fizičku zaštitu članovima posade i putnicima na komercijalnim letovima.

Sedmi dan akcije spašavanja žrtava

U međuvremenu, u New Yorku sve više blijedi nada da će bilo tko od gotovo pet tisuća nestalih iz Svjetskog trgovinskog centra biti pronađen živ. kako nam s Manhattana javlja Barbara Schoetzau, unatoč naporima tisuća dobrovoljaca sa svih strana Sjedinjenih Država i iz Kanade, od srijede nitko nije izvađen živ iz ruševina. Gradski dužnosnici još uvijek tvrde da se radi o akciji spašavanja, a ne vađenja i identifikacije mrtvih.

Tri tisuće djelatnika FEMA-e, Savezne agencije za pomoću u izvanrednim situacijama, pomaže u New Yorku iscrpljenim spasilačkim ekipama. Kako je izjavio dužnosnik FEMA-e, Tedd Monette, tu su dodatne ekipe sa psima tragačima, sofisticirana elektronska oprema za pronalaženje preživjelih te drugo.

Gospodin Monette kaže da akcija spašavanja, a ne potraga i identifikacija leševa, ostaje prioritet. "Nastavit ćemo s akcijom spašavanja dok to bude potrebno, dok ne budemo sigurni da smo učinili sve što možemo. Dok postoji nada da ima preživjelih nastavit ćemo s potragom. Grad će također nastaviti s istim naporima. Odluku o prestanku spasilačkih aktivnosti i prelasku na traženje tijela žrtava donijet ćemo nakon procjene da nema izgleda da u ruševinama ima preživjelih."

Gospodin Monette procjenjuje da će trebati više od tri mjeseca da se raščiste ruševine Svjetskog trgovinskog centra i okolnih zgrada. On je izvjestio da je kvaliteta zraka u tom području dobra te da djelatnici koji se vraćaju na posao ne trebaju brinuti. Povratak Njujorčana na posao jutros je rezultirao velikim prometnim gužvama.

Većina građana želi vojnu akciju protiv terorizma

Najnovije ankete pokazuju da većina Amerikanca želi da njihova zemlja povede rat protiv terorizma. 71 posto građana želi vojnu akciju, čak ako to bude značilo civilne žrtve u zemljama koje pružaju utočište teroristima. Tri četvrtine anketiranih uvjerene su da će Sjedinjene Države biti uspješne u svojoj akciji, te da će uhvatiti ili ubiti Osamu bin Ladena, glavnog osumnjičenika za terorističke napade. Međutim, manje od polovice ispitanika – tek 48 posto – smatra da bi vojna akcija mogla biti uspješna u iskorjenjivanju ili potpunom uništenju terorizma. Ankete pokazuju da većina Amerikanaca i dalje ima pozitivno mišljenje prema sugrađanima arapskog podrijetla i Amerikancima islamske vjere. 84 posto ispitanika za terorizam optužuje malu grupu terorista, a ne cijelu zajednicu.

Odgođen godišnji sastanak Svjetske banke i MMF-a

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond odgodili su svoje godišnje sastanke koji su trebali započeti slijedećeg tjedna u Washingtonu. Predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn objavio je da je takva odluka donesena kako se policiju i druge organe koji rade na osiguravanju ne bi dodatno opterećivalo. Naime, washingtona policija ranije je procijenila da bi se u Washingtonu moglo okupiti i do 100 tisuća anti-globalizacijskih prosvjednika. Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond priopćili su da će se slijedeće godine vratiti na normalni raspored u sklopu kojeg je slijedeći sastanak zakazan za travanj.

XS
SM
MD
LG