Linkovi

Američki muslimani strahuju od osvete (15/9/01) - 2001-09-15


Nakon terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu, mnogi Amerikanci arapskog podrijetla i muslimani, koji žive u Sjedinjenim Državama, kažu da se pribojavaju osvete, unatoč pozivima američkih dužnosnika na suzdržanost, te upozorenjima da se nasilni incidenti neće tolerirati.

Američki savezni istražitelji ne žele precizno reći na koga konkretno sumnjaju za organizaciju i izvodjenje napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. No, u tom se kontekstu uvijek spominje Osama bin Laden, saudijski islamski ekstremist, koji živi u egzilu u Afganistanu, gdje ga štite vlasti Talibana.

Nakon terorističkih napada u Washingtonu i New Yorku, Amerikanci arapskog podrijetla i američki muslimani bili su među prvima koji su izrazili zgražanje i uputili izraze sućuti. No, unatoč tomu, od napada je zabilježen niz incidenata motiviranih mržnjom.

U blizini Dallasa u Texasu, netko je bacio molotovljev koktel na prozor Islamskog društva. Pred vratima jednog islamskog centra u San Franciscu, netko je ostavio vreću punu krvi s natpisom: “svinjska krv”.

Niz anti-muslimanskih incidenata

Abdul-Rahman Ala-Maoudi, predsjednik je Zaklade američkih muslimana, organizacije koja pruža usluge muslimanima u Alexandriji u saveznoj državi Virginiji. Knjižara ove organizacije ovih dana je vandalizirana. Gospodin Maoudi opisuje što se dogodilo: "Netko je kamenjem na kojima su bile ispisane opscene riječi porazbijao izloge naše knjižare. Znamo da je u Marylandu jedan lokal spaljen. Jedna je žena maltretirana. Islamski centar u Sterlingu u Virginiji vandaliziran je prostačkim grafitima. No, mi to razumijemo. Poručio sam muslimanskoj zajednici da moramo apsorbirati ovaj bijes i izmijeniti ga."

Predsjednik Bush upozorava na opasnosti od vjerske i etničke netrpeljivosti

Predsjednik Bush u nekoliko je navrata posljednjih nekoliko dana pozvao građane da poštuju svoje arapske i muslimanske susjede, bez obzira na događaje u new Yorku i Washingtonu. Prvi je puta predsjednik uputio ovaj poziv tijekom telefonskog razgovora s guvernerom savezne države New York Georgeom Patakijem i njujorškim gradonačelnikom Rudolphom Giulianijem.

"Dok pokušavamo dobiti ovaj rat, moramo misliti i na to da se prema sugrađanima arapskog podrijetla i muslimanima trebamo odnositi s dužnim poštovanjem. Stav je cijele vlade – kao bez sumnje i cijele javnosti - da se za terorističke napade ne treba držati odgovornim cijelu jednu zajednicu ili pojedince samo zbog toga što su određene vjere ili podrijetla.".

Primjeri građanske solidarnosti s muslimanima

Kasnije je isto stajalište još odlučnije iznio ministar pravosuđa John Ashcroft. "Ne smijemo se spustiti na razinu izvršitelja nedavnih napada napadajući pojedince zbog njihove vjerske ili rasne pripadnosti, odnosno, njihovog nacionalnog podrijetla. Izvješća o prijetnjama i nasilju suprotna su načelima i zakonima koje predstavljaju Sjedinjene Države. To se neće tolerirati."

Kao i tisuće drugih pred ruševinama Svjetskog trgovinskog centra, i američki muslimani čekaju vijesti o svojim bližnjima. Predsjednik Zaklade američkih muslimana Abdul Rahman Alamaoudi ističe da je investicijska tvrtka Morgan Stanley upošljavala više od stotinu muslimana u zgradi Svjetskog trgovinskog centra. Unatoč bijesu protiv Amerikanaca arapskog podrijetla, gospodin Alamaoudi kaže da ne-muslimani od napada također iskazuju brigu i darežljivost. Prema njegovim riječima, mnogi od njih donirali su sredstva za obnovu oštećene knjižare i poželjeli bolje se informirati o islamskoj kulturi.

XS
SM
MD
LG