Linkovi

Dan molitve i sjećanja (14/9/01) - 2001-09-15


... u Washingtonu

Predsjednik Bush i njegova supruga, te bivši predsjednici Clinton, Carter i Ford, kao i drugi najviši dužnosnici Dan molitve i sjećanja su obilježili u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. “Naša postojanost – kao nacije – nepokolebljiva je, ali su rane koje su nam nanijete kao ljudima svježe i nisu još zacijelile, te nas upućuju na molitvu” – rekao je predsjednik Bush.

“Samo tri dana nakon ovih dogadjaja, Amerikanci još nemaju povijesnu distancu, ali je naša obveza prema povijesti već jasna: odgovoriti na te napade i osloboditi svijet od zla. Rat protiv nas pokrenut je podmuklo, s mržnjom i ubilački. Ova je zemlja miroljubiva, ali oštra, kada netko u njoj potakne ogorčenje. Ovaj je sukob započeo u vrijeme i na način koji su diktirali drugi. On će završiti na način i u vrijeme koji mi budemo odredili," rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik je istaknuo da se tiha ljutnja koju Amerika osjeća ne smije iskaliti na Amerikancima arapskog podrijetla, te da zemlja mora ostati jedinstvena u borbi protiv terorizma.

... u Los Angelesu

Dan molitve i sjećanja obilježen je i diljem zapadne obale Sjedinjenih država. Jedna od mnogobrojnih molitvi održana je i u Los Angelesu, na koledžu Glendale. Medju tamošnjim studentima je i 500 stranih studenata, uklučujući i mladež sa Srednjeg istoka, Armenije i drugdje. Blizu centra grada, na stadionu Dodgersa, Crveni križ je organizirao skupljanje dobrovoljnih priloga za stradale u New Yorku i Washingtonu. No, kako je rekao jedan od donatora – Louis Hernandez – on svojim prilogom želi istovremeno izraziti svoju podršku Sjedinjenim Državama. Na središnjoj komemoraciji Los Angelesa, gradonačelnik Jim Hahn je podsjetio okupljene da će se ubuduće Sjedinjene Države morati bolje zaštititi od opasnosti izvana.

... i u Chicagu

Tri minute zvonila su zvona čikaških crkvi. Dan molitve za žrtve ovotjednih terorističkih napada održan je u središtu grada, – na Daley Plazi –, gdje su tisuće ljudi, točno u podne, minutom šutnje odali počast poginulima u New Yorku i Washingtonu. Nakon toga, jedni su pjevali, a drugi su tiho stajali, mašući američkim zastavama. Na jednom je transparentu bilo ispisano “Ujedinjeni više nego ikada prije”, a na drugom – “uspavani div se probudio”.

XS
SM
MD
LG