Linkovi

Stotine mrtvih, tisuće nestalih (12/9/01) - 2001-09-12


Procjenjuje se da je u jučerašnjim terorističkim napadima u New Yorku, te nakon njih poginulo oko 200 vatrogasaca te oko 80 policajaca. Sindikat vatrogasaca zabrinut je da bi se moglo raditi i o više od 300 njihovih članova. Među nestalima su i dvojica zapovjednika njujorške vatrgoasne službe. Procjenu o broju žrtava objavila je izvještajna agencija Associated Press.

Ista agencija, objavljuje procjenu da bi broj poginulih u Ministarsvu obrane – čije zapadno krilo još i danas gori – mogao doseći i do 800, uključujući i 64 osobe koje su se nalazile u zrakoplovu koji se obrušio na zgradu. U zgradi Pentagona inače radi oko 20 tisuća ljudi.

U vezi s njujorškim žrtvama, brokerska tvrtka Morgan Stanley Dean Witter objavila je da se tri tisuće i petsto njeznih uposlenika smatra nestalima, odnosno da se ne zna što se s njima dogodilo. Morgan Stanley je bio najveći korisnik poslovnih prostorija u Svjetskom trgovinskom centru – ta je tvrtka imala zakupiljeno oko 25 katove te zgrade.

Njujorški gradonačelnik Rudolf Giulliani je obavijestio javnost da se niz žrtava koje su bile blokirane u podrumima zgrade uspio – neposredno nakon jučerašnjih napada – javiti putem mobitela svojim obiteljima ili hitnoj pomoći.

Kada govorimo o žrtvama, evo nekoliko riječi i o indirektnoj žrtvi – građanstvu koje od jučer mora plaćati više cijene benzina. Na mnogim benzinskim crpkama – koje su samo nekoliko sati nakon napada povisile cijene – počeli su se stvarati vrlo dugi redovi, a ponegdje je bilo obračuna šakama, u kojima su sudjelovali nestrpljivi vozači.

Što se tiče neposrednih žrtvi, tu su i poginuli putnici četiri oteta aviona. Ima mnogo izvješća koja govore o tome da su neki od njih, za vrijeme otmice, neposredno prije smrti, kontaktirali svoje obitelji ili vlasti putem mobitela. Jedna je stjuardesa javila da su ona i njezine kolegice bile napadnute noževima, od strane otmičara, da su ih otmičari izolirali u stražnjem dijelu aviona, te da su otmičari odlučni da zrakoplov sruše na područje New Yorka.

U jednom od otetih zrakoplova putovala je i poznata konzervativna televizijska komentatorica Barbara Olson, koja je često gostovala na CNN-u, komentirajući Aferu Levinsky i slučaj nestale Chandre Levi. Prije rušenja zrakoplova, ona je dva puta nazvala svog supruga u Washingtonu, inače visokog dužnosnika Ministarstva pravosuđa, čak ga je i pitala što da radi, što da poruči zarobljenim pilotima. Sve ove kratke vinjete ukazuju na tragičnost jučerašnjih događaja – najgoreg terorističkog napada u povijesti Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG