Linkovi

Prvi koraci istrage na Floridi i u Massachussettsu (12/9/01) - 2001-09-12


Savezni istražni ured FBI, kao i lokalna policija, nastavljaju istragu jučerašnjih terorističkih napada. Pozornost istražitelja, u ovom trenutku, okrenuta je prema Floridi te Massachussettsu.

Agenti FBI-ja su sinoć izvršili zapovjedi iz četiri naloga za pretraživanje u okrugu Broward, na jugu Floride. Dnevnik Miami Herald izvještava da se radilo o pretrazi osoba povezanih s ljudima koji su se nalazilili na popisu putnika s četiri jučer oteta aviona. U mjestu Coral Springs, u Koloradu, policija je kontaktirala osumnjičenog Muhameda Attu. FBI je posjetio i jedan bračni par u mjestu venice, na Floridi, koji vodi školu letenja, čiji su polaznici bili Muhamed Atta i još jedan osumnjičenik. U Bostonu je pronađen automobil čiji je vlasnik bio Muhamed Atta.

Dnevnik Boston Globe izvještava da je policija razgovarala s taksistima, čiji su kolege u prošlosti bili i neki ljudi koji su ranije bili suradnici osame bin Ladena. Vlasti također istražuju mogućnost da su u terorističku zavjeru bili uključeni i službenici bostonskog aerodroma odgovorni za utovar prtljage.

CNN javlja da je jutros iz ruševina Svjetskog trgovinskog centra izvučeno devet preživjelih – šest vatrogasaca i tri policajca. Za preživjelima traga 18 spasilačkih timova koji koriste elektronsku opremu za otkrivanje žrtava te posebno dresirane pse. Kako javlja CNN, udruga njujorških bolnica – koja okuplja oko 200 ustanova iz područja najvećeg američkog grada - objavila je da je hitna služba udjelila pomoć za tisuću i petstotina žrtava.

Inače, procjenjuje se da je u jučerašnjim terorističkim napadima u New Yorku, te nakon njih, poginulo oko 200 vatrogasaca te oko 80 policajaca. Sindikat vatrogasaca zabrinut je da bi se moglo raditi i o više od 300 njihovih članova. Među nestalima su i trojica najviših zapovjednika njujorške vatrogasne službe.

Procjenu o broju žrtava objavila je izvještajna agencija Associated Press. Što se tiče općih procjena žrtava, o tome su, razumljivo izvješća vrlo oskudna. Vlasti u New Yorku procjenjuju da će trebati tjedni da se sazna točan broj mrtvih i ranjenih.

Agencija Associated Press, objavljuje procjenu da bi broj poginulih u Ministarsvu obrane – čije zapadno krilo još i danas gori – mogao doseći i do 800, uključujući i 64 osobe koje su se nalazile u zrakoplovu koji se obrušio na zgradu. U zgradi Pentagona inače radi oko 24 tisuće ljudi.

U vezi s njujorškim žrtvama, brokerska tvrtka Morgan Stanley objavila je da se tri tisuće i petsto njeznih uposlenika smatra nestalima, odnosno da se ne zna što se s njima dogodilo. Kasnije je objavljeno da je većina uposlenika ove tvrtke uspjela napustiti zgrade Svjetskog trgovinskog centra neozlijeđena. Morgan Stanley je bio najveći korisnik poslovnih prostorija u Svjetskom trgovinskom centru – ta je tvrtka imala zakupiljeno oko 25 katove te zgrade.

Obitelji tisuća nestalih su razumljivo često izbezumljene od straha da su njihovi bližnji poginuli. Američki Nacionalni javni radio objavio razgovor s jednom njujorčankom čiji je suprug, kako izgleda zatrpan u ruševinama. Žena je rekla da je “spremna golim rukama pomoći u otkopavanju, jer ju u ovom trenutku najviše smeta vlastita bespomoćnost”.

Inače, kada su u pitanju Hrvati koji žive u New Yorku, kontaktirali smo fratra Slavena Mijatovića, na službi u području New Yorka. On je izjavio da su u Svjetskom trgovinskom centru, prema njegovim saznanjima, radila dva Hrvata, te da su ta dvojica – prema njegovim rječima – dobro.

Njujorški gradonačelnik Rudolf Giulliani je obavijestio javnost da se niz žrtava koje su bile blokirane u podrumima zgrade uspio – neposredno nakon jučerašnjih napada – javiti putem mobitela svojim obiteljima ili hitnoj pomoći.

Što se tiče neposrednih žrtvi, tu su prvenstveno putnici četiri oteta aviona. Ima mnogo izvješća koja govore o tome da su neki od njih, za vrijeme otmice, neposredno prije smrti, kontaktirali svoje obitelji ili vlasti putem mobitela. Jedna je stjuardesa javila da su ona i njezine kolegice bile napadnute noževima, od strane otmičara, da su ih otmičari izolirali u stražnjem dijelu aviona, te da su otmičari odlučni da zrakoplov sruše na područje New Yorka.

U jednom od otetih zrakoplova putovala je i poznata konzervativna televizijska komentatorica Barbara Olson, koja je često gostovala na CNN-u, pogotovo komentirajući Aferu Levinsky. Prije rušenja zrakoplova, ona je dva puta nazvala svog supruga u Washingtonu, inače visokog dužnosnika Ministarstva pravosuđa, čak ga je i pitala što da radi, što da prouči zarobljenim pilotima. Sve ove kratke vinjete ukazuju na tragičnost jučerašnjih događaja – najgoreg terorističkog napada u povijesti Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG